Návštěvy v nemocnicích a otcové u porodu? Nová pravidla jsou tady!

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. ledna 2021 11:04

V počtu nových případů koronaviru na počet obyvatel je ČR za týden nejhorší na světě. Přesto došlo k úpravě některých opatření, kdy se některá prodloužila, jiná ale zmírnila.

Vláda vývoji epidemie vedle řady dalších opatření prodloužila do 22. ledna také omezení provozu škol. Do lavic tak budou moci nadále chodit jen žáci prvních a druhých tříd či děti ze speciálních a mateřských škol. Ředitele škol to nepřekvapilo, rozhodnutí chápou.

Mimo provoz budou nadále i lyžařská střediska.  Nově vládní opatření umožní také návštěvy v nemocnicích. V zařízeních dlouhodobé a následné péče bude nutný negativní test na covid-19 a respirátor.

V případě lůžek akutní péče budou vyžadována hygienická a protiepidemická opatření, zejména respirátory. Podle očekávání bude i po 15. lednu pokračovat plošné bezplatné antigenní testování. Ministerstvo uvedlo, že se tento typ testů osvědčil zejména při odhalování nakažených lidí bez příznaků.

V zařízeních sociálních služeb a domovech pro seniory platí aktuálně pro návštěvy podobné výjimky. Možné jsou ale také v případě, kdy návštěva absolvuje s negativním výsledkem test na covid-19, nebo nemoc prodělala v posledních třech měsících. Návštěva musí mít alespoň respirátor FFP2.

Vládní krizové opatření aktuálně návštěvy pacientů ve zdravotnických zařízeních zakazuje. Výjimku mají návštěvy u nezletilých, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění. Při splnění podmínek je možná i přítomnost další osoby u porodu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemocnice