Silvestrovské oslavy jsou tady! Jak přežít novoroční kocovinu?

Alkohol, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. prosince 2020 11:46

Silvestrovské oslavy má řada lidí neodmyslitelně spjaty s alkoholem. Ten jako takový nejen že odstraňuje zábrany a dostává člověka od pocitů uvolnění až po vážné, život ohrožující stavy, ale dá o sobě vědět i na druhý den. A to často dlouze a bolestivě.

Ranní kocovina není nic příjemného a rozhodně si ji nikdo neužívá, přesto se jí dá velmi rychle zbavit. Paradoxně ale vůbec nezabírají léky nebo káva, jak je často doporučováno. Podívejte se, co na kocovinu radí vědci ve svých studiích.

Prakticky nejvíce funguje pít spoustu tekutin, zvláště pak vody. Alkohol dehydruje, proto doplnit tekutiny a udržet dostatečně zavodnění pomáhá minimalizovat bolest hlavy a rychleji zpracovat alkohol v krevním oběhu.

Pokud nemůžete vypít dostatek vody, pak sáhněte po zeleninových míchaných džusech, málo osoleném kuřecím vývaru nebo sycených nápojích bez kofeinu.

Důležité je také vyspat se. S ohledem na to, že jste zřejmě byli pěkně dlouho vzhůru, zatímco jste popíjeli, se spánek zdá být rozumnou volbou.

Pokud patříte mezi ty, co jako první sáhnou po krabičce s léky, zkuste nejprve hlavu otupit něčím studeným, třeba balíčkem ledu nebo mokrým ručníkem. Pokud přece jen sáhnete po prášku na bolest, vypijte s ním dostatečné množství vody.

Vypijte také nějaký sportovní energetický nápoj a snězte vejce. Ty obsahují cystein, neesenciální aminokyselinu, která pomáhá odbourávat toxický vedlejší produkt alkoholového metabolismu - acetaldehyd. Pokud na ně nemáte chuť a nechce se vám s nimi připravovat, vrhněte se na banány.

Rovněž si i zacvičte. Může to znít jako poslední věc, do níž byste byli ochotni se pouštět, ale jakýkoli druh fyzické aktivity pomůže urychlit schopnost vašeho těla vyplavit alkohol z oběhového systému.

Témata: Alkohol Silvestr