Paušální daň pro rok 2021? Podnikatelé už nemají moc času!

Daně, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. prosince 2020 10:35

Mezi nejvýznamnější změny v daních bude příští rok patřit paušální daň pro podnikatele. Pro koho je ale vhodná a jak se k ní přihlásit?

Paušální daň mohou využít podnikatelé s ročními příjmy do jednoho milionu korun a neplátci DPH. Pro příští rok bude činit 5469 korun.

Paušální daň, která zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů, je nejvýhodnější pro živnostníky s výdajovým paušálem, kteří neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. 

Kvůli zvýšení základní slevy na poplatníka je ale paušální daň výhodná pro menší část OSVČ, než bylo původně zamýšleno. Přesto zůstává její hlavní výhodou úspora administrativních nákladů.

Na vstup do nového systému ale už není moc času. Do 11. ledna je totiž potřeba vyplnit a finančnímu úřadu odevzdat formulář, který je na webu finanční správy. Kdo to nestihne, má smůlu, a využít paušální daň bude moci až za rok.

Pokud naopak podnikatel přesáhne s příjmy jeden milion korun nebo se stane plátcem DPH, bude ze systému paušální daně vyřazen automaticky.

Témata: Daně podnikatelé