Nouzový stav a Silvestr: Jak letos Češi oslaví konec roku?

Novoroční ohňostroj v Praze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. prosince 2020 12:47

Silvestrovskou a novoroční oblohu nad městy letos kvůli pandemii koronaviru neozáří tradiční ohňostroje objednané radnicemi. Světelnou podívanou totiž stále více z nich ruší.

V Česku platí pátý, nejvyšší stupeň pohotovosti protiepidemického systému PES. Přísnější opatření v zemi platí od 27. prosince. Od 21:00 do 04:49 je zákaz vycházení.

Výjimku mají například lidé, kteří jdou do práce nebo z práce. Lidé také mohou mimo jiné venčit své psy, musí být ale maximálně do půl kilometrů od svého bydliště.

Na co ale udělena výjimka není jsou ohňostroje, navíc by hrozilo riziko shlukování se většího počtu lidí. Mnoho měst od nich proto letos upouští.

Světelnou podívanou už zrušily úřady v Přerově, Prostějově i Olomouci. Olomoucká radnice podle Štědré před časem uvažovala, že na přelomu roku uspořádá aspoň videoprojekci na historické budovy v centru, avšak od nápadu nakonec upustila. 

Město Most sice uspořádá silvestrovský ohňostroj, ale bude jej možné sledovat on-line. Odpalován nebude z centra města, aby se zabránilo shromažďování lidí. Jiná velká města v Ústeckém kraji ohňostroje nepořádají.

Policisté v Pardubickém kraji budou i na Silvestra kontrolovat dodržování nařízení vlády. Od 21:00 je kvůli riziku šíření koronaviru zákaz vycházení. Lidé by měli oslavy Nového roku přizpůsobit aktuálním platným nařízením.

Kvůli pandemii i Praha zrušila oslavy příchodu nového roku. Letos tak magistrát nebude pořádat novoroční ohňostroj ani takzvaný videomapping. Zrušen je i ohňostroj, který za podpory městské části Praha 2 plánoval nad parkem Folimanka spolek Ohňostroj pro Prahu.

Některá města navíc použití pyrotechniky na svém území nově upravila vyhláškou. Například v Praze je zakázaná v památkové rezervaci, přírodních parcích a chráněných územích, okolo vodních toků a na ostrovech, přehradách a hrázích, v okolí trojské zoo a u domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení.

V historickém centru zakázala petardy a dělbuchy také Jihlava. Pyrotechnika se nesmí používat ani v Jablonci nad Nisou, na silvestrovské oslavy ale platí výjimka.

Pandemie koronaviru letos výrazně změní charakter silvestrovských oslav. Restaurace jsou zavřené a v Česku platí zákaz nočního vycházení. Lidé tak budou moci slavit pouze doma. Úlevu ze zákazu nočního vycházení pro oslavy přelomu roku vláda nepřijala.

Témata: Silvestr Nový rok Ohňostroje