Roušky v tanečních? Někde budou povinné, jinde se čekají další změny

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. září 2020 9:32

Začátkem školního roku se po celé republice začínají otevírat taneční kurzy, které jsou převážně pro středoškolské studenty. Letos kvůli celosvětové pandemii covid-19 budou lekce tanečních vypadat zcela jinak. Každá taneční škola nebo provozovatel tanečních prostor bude mít jiná opatření, aby se předešlo možné nákaze.

Mládež navštěvuje taneční kurzy nejen, aby získala zkušenosti a zvládala techniku tance, ale také kvůli seznamování. „Seznamování při střídání tanečních párů letos možné v našich kurzech zřejmě nebude. V rámci ochrany proti šíření koronaviru jsme usoudili, že bude nejlepší, aby taneční pár zůstal stejný v průběhu celé sezony,“ uvedl pro stanici ČT24 taneční lektor Tomáš Chmel z Hradce Králové. Taneční kurzy Chmel nepořádá pouze v Hradci Králové, ale v dalších třech městech, a ačkoliv mládež nebude muset nosit roušky, bude zapotřebí čestných prohlášení a kurzy budou pro menší počet osob.

V taneční škole v Ostravě budou muset mít žáci roušky při tanci, ale budou moci střídat partnery, jak tomu bylo v předchozích letech. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabrieli Štěpanyové není třeba mít roušku v případě, že taneční lekce budou mít účast do sta osob. „Jestliže ale počet přítomných překročí tento limit v uzavřených prostorách, roušky či jiné ochranné prostředky budou nutností,“ upřesnila Štěpanyová.

Kromě běžných lekcí jsou součástí kurzu i společenské večery tzv. prodloužená a věneček. Věneček je závěrem dokončeného kurzu a obvykle bývá pro více tanečních škol. Otázku kapacity řeší i některé pražské taneční školy, které obvykle mívají společný věneček v pražské Lucerně.

Provozovatel taneční školy Plamínek upřesnil, jak bude věneček vypadat. „Po dohodě jsme došli k závěru, že půjde zřejmě sloučit více kurzů, bude ale třeba, abychom sál rozdělili na dva koridory, které parket přepaží. Přičemž v každém koridoru bude moci být maximálně pět set osob, abychom se vešli do vládou stanoveného limitu osob na společenských akcích, “ uvedl Tomáš Plamínek.

Podle tanečního mistra Jakuba Vavrušky by roušky neměly při tanci překážet nebo ztěžovat dýchání v případě, že vyberete tu správnou. „Samozřejmě je citelný rozdíl v tom, jestli člověk použije jednorázovou zdravotnickou roušku, ve které se dá poměrně dobře dýchat, či bavlněnou, ve které je propustnost horší,“ míní Vavruška. Dodal, že ačkoliv může být rouška při tanci nepříjemná, tančit se dá úplně bez problému, protože výraz člověka není to nejdůležitější.

Témata: Zdravotnické roušky tanec