Kde rostou houby už teď? Víme, kde hledat „mimo sezónu“!

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2020 11:00

Opravdová houbařská sezóna sice přijde až na podzim, už nyní ale můžete v přírodě najít dostatek hub na to, abyste si doma mohli připravit nějaký chutný pokrm. Přinášíme pár dobrých rad.

O Češích je známo, že jsou vášniví chataři a chalupáři, ale také houbaři. Pravá houbařská sezóna sice připadá až na září a říjen, kdo však ví, kde hledat, může houby najít už teď, kdy je teplo a zároveň padá dostatek srážek.

Podle mykologů jsou ideální místa trošku vlhčí, např. okraje cest nebo lesů. Nedá se ale obecně říci, v jakých lokalitách se houbám daří nejlépe. Na jejich růst má bezpochyby největší vliv počasí, nejvíce prospívá vlhko, v noci naopak nesmí být přílišná zima. Pomáhá také, když nefouká vítr, ten totiž houby vysušuje.

Kam tedy na houby zamířit? Jistotou jsou vyšší polohy, pokud jste tedy v dojezdové vzdálenosti od Šumavy, Krkonoš nebo Beskyd, určitě se vyplatí tam zamířit s košíkem. Houby však lze nalézt i v nižších polohách.

Před cestou do lesa či kamkoliv jinam na houby si ale nezapomeňte prohlédnout předpověď počasí. To má být totiž i v tomto týdnu opravdu nevyzpytatelné.

Témata: Houby houbařstí