Češi a koronavirus: Má smysl vykupovat obchody a hromadit zásoby?

Vykoupené obchody 5

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

24. března 2020 11:07

Navzdory aktuální pandemii koronaviru by lidé neměli vykupovat obchody. Nabídá k tomu nejen vláda, ale i řada expertů. Podle nich by to mělo smysl v jednom jediném případě.

Sociolog Zeynep Tufekci z University of North Carolina tvrdí, že zásoby potravin v domácnosti mají smysl a mohly by pomoci zastavit šíření viru, pokud by ale jejich vlastnictví znamenalo, že lidé nebudou chodit do supermarketů a budou je sdílet se zranitelnějšími sousedy. A právě toto prosociální chování se u lidí už objevilo. Kdysi.

Druhá světová válka byla nejhorším konfliktem lidstva v moderní historii, ale také to byl čas, kdy se většina světa spojila, aby bojovala za společnou věc. To zahrnovalo například také mimořádné shromažďování zdrojů a sdílení informací mezi jednotlivci i zeměmi.

Susan Michie, psycholožka na University College London, která se specializuje na změnu chování, říká, že většina lidí má sklon jednat v době hrozby prosociálně, pokud má pocit, že se může spolehnout na vládu a společnost. "Pokud poptávka po zdravotní péči, jídle nebo lécích přesahuje zdroje, objeví se problémy," řekla CNN.

"Všichni jsme v tom spolu," dodává s tím, že během války většina světa bojovala proti společnému nepříteli, a stejný postoj musí lidstvo zaujmout i nyní. Jen tentokrát je tím nepřítelem virus.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé Obchody