Rouška v autolékarničce? Možná v ní na vás čeká překvapení!

Autolékárnička, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

19. března 2020 16:18 | Aktualizováno: 20. března 2020 9:34

Od dnešního dne platí v Česku povinnost chodit na veřejnosti se zahaleným obličejem. Lidé už několik dní ve velkém shánějí roušky. Velké překvapení by mohlo na některé z nás čekat v autolékárničce.

V Česku platí od půlnoci v souvislosti s bojem proti šíření nového koronaviru zákaz vycházení bez zakrytí nosu a úst, nejlépe by lidé měli nosit roušky, kterých je však v zemi akutní nedostatek.

Možná žádnou roušku nemáte, překvapení by na vás ovšem mohlo čekat v autolékarničce. Do října 2018 byla totiž její povinnou součástí plastová rouška o rozměrech 20x20 cm, která měla původně sloužit k první pomoci při poranění hrudníku.

Logicky je tedy nutná jistá úprava, aby byla taková rouška v současné situaci použitelná. První návody, jak to udělat, už v těchto chvílích kolují po internetu. Plastové roušce např. chybí způsob, kterým by se dala upevnit na obličej. 

Potřebný zdravotnický materiál, což jsou hlavně roušky a respirátory momentálně nakupuje český stát zejména v Číně. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na twitteru uvedl, že jeho resort tam má zajištěných přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 tisíc ochranných obleků a brýlí a další zdravotnický materiál.

Témata: Autolékárničky Zdravotnické roušky