MAPA KORONAVIRU! Kde je situace nejhorší a jak ji sledovat online?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

25. února 2020 16:56 | Aktualizováno: 29. února 2020 20:24

Koronavirus Covid-19 se zatím nedaří zastavit a počet nemocných přibývá každý dnem, vědci proto vytvořili několik aplikací, na kterých lékaři a novináři mohou sledovat postup viru online. Některé z nich vám nyní představíme.

V podobných situacích jako je tato je podle odborníků nejdůležitější neztrácet hlavu a nepropadat panice. Na internetu se šíří řada dezinformací, z nichž většina má do pravdy skutečně daleko.

Základem všeho je informovanost, a ta by u hrozby celosvětového charakteru, která se s každým dnem zhoršuje, měla probíhat v reálném čase. Vědci proto vytvořili několik aplikací, které lékařům a novinářům z celého světa usnadňují práci s fakty. 

Nejpřehlednější a pravděpodobně nejaktuálnější statistiku poskytuje aplikace, kterou vytvořila Univerzita Johnse Hopkinse. Mapa, kterou najdete ZDE, srovnává data Světové zdravotnické organizace a Centra pro kontrolu a prevenci nemocí a aktualizuje se o nejnovější čísla několikrát za hodinu.

Na podobném principu pracuje i mapa Coronavirus.app, kterou najdete ZDE. Ta srovnává data z více než 30 zdrojů, včetně největších světových médií, zpravodajských agentur a a čínských úřadů. Stojí za ní skupina francouzských vědců působících na Tchaj-wanu.

Další mapa, takzvaná Mapa zdraví neboli HealthMap, na to jde jinak. Nezaměřuje se na konkrétní počty nemocných a nakažených, ale funguje na principu umělé inteligence, která skenuje zprávy z celosvětových i lokálních médií a podle nich vytváří mapu nakažených. Aplikaci, kterou ocení zejména lékaři, najdete ZDE.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) viry a bakterie