Češi, pozor! V oblíbené destinaci turistů řádí vážná nemoc! Lékaři před ní důrazně varují!

Bakterie, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. června 2019 18:40 | Aktualizováno: 9. června 2019 22:18

Thajsko je sice pro mnohé exotická destinace, přesto sem na dovolenou jezdí ročně více než 40 tisíc Čechů. Ti, kteří se tam v blízké době chystají, by ovšem měli být na pozoru. Tamní úřady teď totiž vydaly varování před leptospirózou, které se také přezdívá krysí žloutenka, protože při ní žloutne pacientům kůže.

Leptospiróza je horečnaté bakteriální onemocnění zvířat a lidí, rozšířené prakticky po celém světě. Nejčastější způsob nakažení lidí je kontakt poranění kůže, očí nebo sliznic s vodou znečištěnou močí nakaženého zvířete.

Nemoc, kterou způsobuje zakroucená bakterie žijící ve vodě, například v kalužích, se nyní podle podle britského deníku Daily Mirroru rychle šíří celým Thajskem. Thajci proto důrazně doporučují turistům, aby nechodili naboso a nohy si vždy chránili. Podle dostupných informací leptospiróza v zemi letos zabila nejméně osm lidí.

Leptospiróza má různé příznaky, někdy dokonce může probíhat zcela skrytě. Řada příznaků leptospirózy je stejná i pro jiná běžná onemocnění, takže je někdy opravdu těžké dospět k správné diagnóze. To, jak se nemoc projeví, záleží také na věku a zdravotním stavu jedince, na typu leptospiry, která organismus infikovala a množství mikrobů, které do těla pronikly.

Leptospiróza může probíhat lehce s příznaky trvajícími jen několik dní, které velmi připomínají chřipku. Obvyklejší ale je dvoufázový průběh onemocnění. Nejprve se u nemocného náhle objeví horečka až 40 °C se zimnicí a třesavkou, nemocný trpí krutými bolestmi hlavy a svalů a mohou se objevit bolesti břicha a nevolnost, která může vést až ke zvracení.

Pak se ve druhé fázi přidává bolest na hrudi a břicha, porucha funkce ledvin a změnou psychického stavu. Dochází k tuhnutí šíje, nemocný zvrací – jsou tedy vyjádřeny znaky meningitidy.

I když je onemocnění poměrně závažné, po několika týdnech při dobré léčbě dojde k úpravě zdravotního stavu bez následků. Některý příznaky ale mohou být velmi drastické příznaky - pacienti vykašlávají krev a můžou dokonce zemřít.

Thajský úřad pro kontrolu nemocí vydal varování už minulý měsíc. Sant Muangnoicharoen, lékař se specializací na tropické nemoci z bangkokské nemocnice, všem důrazně doporučil, aby se vyhýbali záplavové vodě, která představuje velké riziko. A když už s ní přijdou do kontaktu, aby se co nejdříve důkladně umyli.

„Pokud se u vás objeví vysoká horečka nebo se vám zanítí nějaká rána, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc," radí turistům. Nemoc se sice dá léčit antibiotiky, přesto na ni ročně zemře až 50 tisíc lidí.

Témata: Lidé lékaři nemoci Thajsko viry a bakterie