Může náramek zachránit život? U hemofilie ano, myslí si lékaři

Ilustrační fotografie

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. dubna 2019 13:20

Vzácnou hemofilií, která postihuje pouze muže, u nás trpí tisíce lidí. V případě úrazu jim dosud hrozily celoživotní následky, dokonce i smrt, to by se však nově mělo změnit. Identifikační předměty by zdravotníkům měly napovědět, co je třeba při ošetření dělat.

Hemofilie je závažná nemoc, která postihuje pouze muže. Vzácným krvácivým onemocněním u nás trpí asi tisíc lidí, dalších 5000 pacientů však má některou z příbuzných poruch. Nově rozeznají zdravotníci hemofiliky podle červeného náramku nebo průkazky, vědět, že zraněný trpí hemofilií je přitom v mnoha případech klíčové.

U pacientů s hemofilií totiž krvácení trvá déle a špatně se zastavuje. Navíc je i vnitřní, do svalů a kloubů, což je velmi bolestivé a omezující. Bez adekvátní léčby může pacient skončit jako invalida, krvácení do mozku pak může znamenat i smrt. Nemoc se projevuje také chudokrevností, častými modřinami nebo krvácením z nosu.

Na náramku budou uvedeny údaje o typu krvácivého onemocnění a telefon na hemofilické centrum, kde je dotyčný evidován. K dispozici budou i další identifikátory, např. průkaz pacienta nebo samolepka na kartičku pojištěnce.

Členové Českého svazu hemofiliků a spolku sdružujícího dětské pacienty Hemojunior mají identifikační předměty zdarma, respektive jen za poštovné. Nečlenové balíček zakoupí za 200 korun. Sdružení vydala i informativní komiks o hemofilii.

Léčba této vzácné nemoci se za uplynulých 40 let výrazně posunula kupředu. Když nemocní užívají několikrát týdně preventivně léky, prakticky nejsou nijak limitováni. Náklady na léčbu však rostou do astronomických výšek, ročně může jednoho pacienta přijít na desítky milionů korun.

Témata: zdraví krev nemoci