Statisíce Čechů trpí závažnou nemocí. Většina o tom ale neví

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. dubna 2019 17:40 | Aktualizováno: 8. dubna 2019 14:34

Podle odhadu lékařů neví až půl milionu Čechů o tom, že trpí závažnou plicní nemocí, která může mít fatální následky. V nadcházejících dnech budou mít možnost podstoupit speciální preventivní vyšetření, které může chorobu odhalit a zachránit jim život.

Zítra startuje ve vybraných tuzemských lékárnách Týden měření plicního věku. V jeho rámci vyšetří tuzemští lékárníci plíce až 2000 lidem. Samotné vyšetření trvá pouze 10 minut a není třeba se čehokoliv bát. Proškolený personál se zájemcem vyplní krátký dotazník, ptá se například na subjektivní pocity nebo nedávné zdravotní problémy.

Čísla přitom hovoří jasně. Astmatem u nás trpí 900 tisíc lidí a chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) dalších 300 lidí. Podle odhadů lékařů je však lidí s CHOPN dvojnásobný počet a i astma má dalších 200 tisíc lidí, kteří o tom netuší.

Včasně stanovená diagnóza, zahájení léčby a nutná změna životních následků jsou přitom pro oddálení fatálních následků plicních chorob klíčové. Právě proto může být vyšetření v rámci Týdne měření plicního věku klíčové, onemocnění plic totiž mají v ČR na svědomí přibližně desetinu všech úmrtí ročně.

„Pro pacienty s CHOPN je kromě kašle a dušnosti typický věk nad 40 let a kuřáctví. Lidé však často příznaky nemoci ignorují. Přisuzují je právě věku a dlouhodobému kouření a k lékaři nejdou,“ vysvětluje pro stars24.cz pneumolog Pavel Hrouda z Nemocnice Na Homolce.

Dnes však nejsou výjimkou ani pacienti nekuřáci, kteří trpí dlouhodobě „podléčeným“ astmatem. „Vzhledem ke svému zpravidla mladšímu věku a celkově dobré kondici jsou na svou chorobu adaptováni a o výrazném omezení plicních funkcí a své diagnóze neví. Často svoji chorobu přecházejí jako opakované bronchitidy s vleklým kašlem,“ dodává Hrouda.

Zkontrolovat plíce by si měli nechat především lidé nad 40 let. Takzvané Poradny plicního věku budou lidem k dispozici na více než 60 místech po celé České republice.

Témata: zdraví lékaři Lékárny nemoci