Muž jedl 10 dní jen jídlo z McDonaldu. Změnila se mu barva kůže! A tím to jen začalo!

Potraviny

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. listopadu 2018 8:59

Většina z nás čas od času zhřeší a dá si něco nezdravého, kalorického nebo hodně tučného. Někdo má rád čokoládu, jiný kus bůčku. Češi si často dopřávají také jídlo ve fastfoodech. Položili jste si ale otázku, co s člověkem takové jídlo může udělat? Americký profesor se rozhodl experimentovat na svém synovi a výsledky pečlivě zapisoval. Zprávu přinesl magazín Time.

Jíst v McDonaldu po deset dní v kuse může být pro tělo velmi namáhavé. Zdravé bakterie v lidském těle, které tvoří váš střevní mikrobiom. Tim Spector, profesor genetické epidemiologie na King's College v Londýně spolu se svým synem Tomem, studentem genetiky na univerzitě v Aberystwyth vymysleli malý experiment.

Tom se po dobu deseti dnů musel stravovat pouze ve fastfoodech značky McDonald. Mohl jíst kuřecí nugety, hranolky nebo burgery a zapíjet to kolou, to vše na tátův účet.

Tom se podle svých slov tři dny cítil v pořádku, ale pak se začal stále více cítit letargický a jeho barva kůže se podle jeho přátel změnila na mírně šedou. Posledních pár dní se prý cítil velmi zle a prý na sobě pozoroval i abstinenční příznaky.

Tom poslal vzorky svojí stolice do laboratoří, aby potvrdily jeho domněnky. Výsledky, které obdržel ho šokovaly. Tomovy střevní bakterie byly „zdevastované". Mladý muž prý přišel o 40 % druhů bakterií z celkového počtu asi 1400 druhů. Taková ztráta rozmanitosti mikrobiomu je podle vědců znepokojující, jde o červenou vlajku, která varuje před vážnými zdravotními problémy, jako jsou obezita nebo cukrovka.

Tím, že se experimentu zúčastnil jen Tom, nemůže být řeč o tom, že by tyto výsledky byly přínosné z vědeckého hlediska, nicméně naznačuje, kam může vést způsob života založený na stravování v rychlých občerstveních, bez dostatku přísunu ovoce a zeleniny. Zdravý mikrobiom podporuje správnou funkci imunitního systému, a nezdravé jídlo může tento vztah vážně narušit.

Dobré tak podle vědců není ani jíst neustále dokola stejné věci, i kdyby šlo o těstoviny nebo saláty. Pro střeva je prý nejlepší rozmanitost. Ideální je tak strava, kde převažují zdravé potraviny nad nezdravými. Ani nezdravé jídlo ale čas od času tělu neuškodí.

Témata: mcdonald's jídlo