Straníte se alkoholu a přihnete si jen na silvestra? Podle vědců byste to dělat neměli!

Alkohol, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. prosince 2022 17:44

Oslavy příchodu nového roku bývají nezřídka hodně divoké a experti varují: Nárazové pití alkoholu je podle nich velmi riskantní.

Lidé ohrožení závislostí a těhotné nemají pít vůbec. Pravidelné pití malých dávek alkoholu chrání podle některých studií srdce a cévy. Navýšením nad standardní dávku tento prospěch mizí. Pro zdravé dospělé mají země národní vodítka pro střídmou konzumaci.

"Po přepočtu na gramy alkoholu nalezneme nejnižší hodnoty vodítek pro maximální denní přívod alkoholu deset gramů pro ženy a 20 gramů pro muže v Estonsku, Finsku, Německu, Nizozemsku, Slovinsku a Chorvatsku. Naopak jedny z nejvyšších, 20 gramů pro ženy a 40 gramů pro muže, nalezneme v Polsku a Katalánsku, ještě vyšší v Kanadě, 26,9 gramu pro ženy a 40,35 gramu pro muže," uvádí studie SZÚ.

Při srovnání týdenní povolené dávky nejnižší je ve Slovinsku, 70 gramů pro ženy a 140 gramů pro muže, nejvyšší v Polsku, 140 gramů pro ženy a 280 gramů pro muže, a Katalánsku 170 gramů pro ženy a 280 gramů pro muže.

Standardní dávka či standardní nápoj podle definice SZÚ představuje jedno velké pivo s 16 gramy alkoholu, dva decilitry vína se 17 až 18 gramy alkoholu, deci 20procentního likéru s 18 gramy alkoholu či půldeci tvrdého 40procentního alkoholu s 16 gramy alkoholu.

Manuál SZÚ uvádí jako hranici mírného rizika ne více než dva standardní nápoje denně, hranice rizikového pití je 210 gramů čistého alkoholu pro muže a 140 gramů pro ženy. Podle zjištění SZÚ občas a hodně či často a hodně pije alkohol 58 procent českých mužů a 36 procent českých žen.

Témata: Alkohol Silvestr