Silvestr skýtá i nebezpečí. Co dělat, když se zraníte pyrotechnikou?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. prosince 2022 13:17

Jako už tradičně budou silvestrovské oslavy v České republice doprovázet ohňostroje, které však nejsou jen zdrojem radosti a úžasu, ale často také zranění a úrazů. Některá jsou dokonce natolik vážná, že mají celoživotní následky.

Rozhodně nejběžnějším silvestrovským poraněním jsou popáleniny, v období vánočních svátků je jich hlášeno nejvíce v roce. Stačí přitom malá nepozornost či nesprávná manipulace s ohňostrojem, je tedy důležité dodržovat bezpečnostní pokyny na obalu, ale dát i na zdravý selský rozum.

Při popálení kůže je třeba postižené místo okamžitě zchladit pod tekoucí vodou. Jde o stěžejní ošetření, které není dobré odkládat, aby se zabránilo zasažení hlubších struktur kůže. Dojde-li ke vzniku puchýře, je možné jej nastřihnout a odstranit z něj tekutinu. Nikdy však neodstraňujte celý puchýř, aby spodina rány zůstala krytá.

Po důkladném ochlazení je vhodné ránu sterilně překrýt a zafixovat. Pokud je zranění rozsáhlejšího charakteru, neváhejte s návštěvou lékaře, který ránu opravdu odborně ošetří. Popáleniny se dnes dají léčit pomocí tzv. planární rázové vlny, která urychluje hojení a napomáhá rychlejšímu ústupu bolesti.

Ač nejčastěji dochází v podobných případech ke zranění rukou a prstů, hned v závěsu je oblast hlavy. I nepatrná jiskra od ohňostroje může vážně poranit vaše oči, kromě kůže může popálit i spojivku nebo rohovku. Následkem toho může dojít k trvalé oční vadě, v krajním případě až ke slepotě.

Rozhodně tedy pyrotechniku znovu nezapalujte, pokud na první pokus selhala. Doporučuje se naopak chvíli vyčkat a poté ještě výrobek pro jistotu uhasit vodou.

Témata: Silvestr Ohňostroje