RS viry a chřipka. Do Česka přišla epidemie, která ohrožuje zejména děti. Nemocnice omezují návštěvy

Nemo, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

17. prosince 2022 9:41

Českem se rychle šíří vlna respiračních onemocnění. Počty nemocných za poslední týden vzrostly až o desítky procent a část krajů už překročila hranici epidemie.

Kromě chřipky se šíří rovněž RS viry, které také způsobují infekce dýchacích cest. Vyplývá to z údajů krajských hygienických stanic. Podle některých z nich se respirační nemoci nyní šíří rychleji, než tomu bylo před pandemií covidu-19.

Česko na hranici epidemie akutních infekcí dýchacích cest. Rychlé šíření virových infekcí potvrzují i hygienici v regionech. Například ve středních Čechách stoupl počet lidí s infekcí dýchacích cest o třetinu na téměř 2370 případů na 100.000 lidí. 

V pražských nemocnicích přibývá hospitalizovaných malých dětí včetně několikatýdenních kojenců. Hlavní příčnou nárůstu jsou takzvané RS viry, jejichž epidemie jsou před začátkem chřipkové sezony běžné, letošní je ale podle lékařů silnější než obvykle.

Doporučení omezit návštěvy ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních poskytujících sociální služby vydala hygiena středočeského kraje a chystají se k tomu i hygienici v Ústí nad Labem.

Skoro 2400 nemocných v přepočtu na 100.000 lidí evidují hygienici v Libereckém kraji. Epidemický práh, za nějž hygienici považují 1600 až 1800 nemocných na 100.000 obyvatel, je překročen ve všech okresech.

Situace není lepší ani na východě Čech nebo v Královéhradeckém kraji. Rychleji než před covidem se vlna respiračních nemocí šíří i na jihu Moravy, kde je nemocnost aktuálně nejvyšší za posledních pět sezon.

V Olomouckém kraji se nemocnost zvýšila za týden o třetinu a prudce vzrůstá počet lidí s respiračními infekcemi rovněž v Moravskoslezském kraji. Ve Zlínském kraji hygienici na začátku týdne ohlásili, že byl překročen práh epidemie.

RS virus může vyvolat takzvanou bronchiolitidu, neboli zánět drobných průdušek s rizikem rychlého rozvoje respirační tísně. Nejohroženější skupinou jsou malí kojenci, ale závažný průběh může nastat i u staršího dítěte.

S epidemií respiračního syncyciálního viru (RS virus - RSV) se podle informací Státního zdravotního ústavu potýkají i další evropské země. Jde o nejčastější příčinu infekcí dolních cest dýchacích. 

Typické příznaky u dětí je mírná horečka, kašel, rýma, dýchací obtíže a zadržování dechu ve spánku, takzvaná apnoe, u kojenců. Nejmenší dětí mohou mít také problémy s kojením a krmením v důsledku ucpaného nosu a větší zátěží při dýchání, hrozí tak dehydratace a letargii vyžadující hospitalizaci. Většinou má ale nemoc mírný průběh, který děti zvládají doma.

Témata: nemoc nemoci chřipka Zdravotnictví