Česko má nový lék na covid. Kde ho seženete?

Test na přítomnost nemoci covid-19

Autor: ČTK

12. října 2022 18:27

Lékaři začali předepisovat proti vážnému průběhu covidu-19 antivirotikum paxlovid, které je v ČR od začátku září. Vydává ho 54 nemocničních lékáren, nejméně jedna je v podle informací ministerstva zdravotnictví v každém kraji.

V Jihomoravském kraji je dostupný na devíti místech, v Praze na čtyřech. Česko má podle tiskové zprávy ministerstva smlouvu na jeho dodávky do konce roku.

Paxlovid nepředepisují lékaři na běžný recept, ale na žádanku, protože ho zatím v ČR vydávají jen nemocniční lékárny. Například pražská praktická lékařka Ludmila Bezdíčková, která je členkou výboru Společnosti praktického lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, na twitteru napsala, že jí první předepsání tohoto léku zabralo asi 30 minut. Musela zkontrolovat i léky, které pacientka užívá, kvůli možným nežádoucím vzájemným účinkům.

"Interakce ověřeny a medikace upravena po konzultaci s klinickou farmaceutkou. Vysvětlit to vše pacientce a zajistit vyzvednutí vnukem také trvalo," uvedla. Žádanka do lékárny není běžným receptem, není ji proto možné poslat elektronicky, ale musí ji někdo pacientovi v izolaci v ordinaci vyzvednout a pro lék pak dojít do nemocniční lékárny.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v polovině září uvedl, že Sněmovna projednává novelu zákona, která měla umožnit vydávání paxlovidu i druhého předepisované antivirotika molnupiravir ve všech lékárnách, nejen nemocnicích, už na konci září. Zatím to ale možné není, což kritizuje například Česká lékárnická komora.

Antivirotika zaměřená na covid-19 zastavují množení viru SARS-CoV-2 v lidském těle. Pomáhají tak tělu infekci překonat a předejít závažným příznakům nemoci. Praktičtí lékaři jej rizikovým pacientům podle doporučení infektologické společnosti předepisují preventivně.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) léky