Opičí neštovice se dál šíří. Kolik je na celém světě nakažených?

Lékaři

Autor: ČTK, stars24.cz

22. května 2022 8:46

Ve Švýcarsku byl potvrzen první případ opičích neštovic. Německo pak hlásí nejméně dva nové případy v Berlíně, uvedla dnes agentura Reuters. Svůj první případ ohlásil také Izrael, kde kvůli tomu svolalo ministerstvo zdravotnictví mimořádné jednání.

První případ ve Švýcarsku je z kantonu Bern, kde se podle sdělení místních úřadů nakazil člověk blízkým fyzickým kontaktem v zahraničí. Nakažená osoba vyhledala lékaře, protože měla horečku, vyrážku a necítila se dobře. Nemocný je doma v izolaci.

Německo v pátek informovalo o prvním výskytu, a to v Mnichově. Dnes má další dva případy. Podle zdravotnického úřadu města Berlín je pravděpodobné, že v příštích dnech se objeví další. Pacienti jsou podle něj zatím ve stabilizovaném stavu.

V Izraeli je nemocný třicetiletý muž, který se nedávno vrátil ze západní Evropy. Má mírné příznaky, ale je v nemocnici a v izolaci. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo všechny, u koho se po návratu ze zahraničí objeví horečka nebo vyrážka, aby vyhledali lékaře.

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že k dnešnímu dni obdržela hlášení o 92 potvrzených případech opičích neštovic a 28 podezřelých případech z 12 členských států, kde se nemoc předtím podle dostupných údajů nevyskytovala.

Aktuálně se první případ opičích neštovic objevil začátkem května v Británii. Od té doby se už rozšířil do řady evropských zemí, včetně Portugalska, Španělska, Švédska, Itálie, Belgie, Nizozemska a Francie. Nakažené hlásí také Austrálie, Kanada a Spojené státy.

Témata: opičí neštovice nemoci lékaři