Testování ve firmách: Kolik procent pozitivních mělo skutečně covid?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. února 2022 11:29

Firmy nahlásily téměř 172.700 pozitivních samotestů svých pracovníků na covid-19. Více než 85.000 bylo ověřeno i metodou PCR, potvrzující test podstoupilo více než 58 procent pozitivních. Potvrdilo se tak více než 84 procent pozitivních výsledků samotestů.

ČTK to sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Testování po měsíci skončilo v pátek 18. února, ministerstvo očekává, že celkové počty se už nebudou po dohlašování výsledků výrazně měnit.

Počty pozitivních testů hlášených firmami kopírovaly vývoj epidemie v celé populaci. Nejvíce pracovníků s pozitivním testem bylo v týdnu na přelomu ledna a února, kdy mělo pozitivní výsledek přibližně 45.000 z nich. V následujícím týdnu bylo pozitivních výsledků zhruba o čtvrtinu méně, v posledním týdnu pak asi polovina proti nejvyšším počtům. Počty pozitivních v prvním týdnu zhruba odpovídají týdnu, kdy testování začalo.

Pokud pracovník po pozitivním samotestu nepodstoupil PCR test, čekala ho pětidenní karanténa. Nezískal tím ale záznam o prodělání nemoci, kterým by se mohl prokazovat jako covidovým certifikátem. V případě, že PCR test nákazu nepotvrdil, mohl se naopak hned vrátit do práce.

Podle dřívějších odhadů se musely v uplynulém měsíci testovat zhruba čtyři miliony zaměstnanců a živnostníků. Povinnost se nevztahovala na lidi pracující z domova nebo ty, kteří nepřicházejí do kontaktu s dalšími osobami.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)