Omikron není chřipka. Lékařka vysvětlila proč

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

2. února 2022 18:23

Nynější vlna epidemie covidu způsobená variantou omikron se dá přirovnat k respiračním infekcím typickým pro zimní období. Plošné testování ve školách a zaměstnání, které je povinné i pro zdravé a bezpříznakové lidi, nemá smysl.

Dnes to řekla primářka Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka v Praze Hana Roháčová. Vláda poté dnes odpoledne rozhodla, že testování ve školách a firmách skončí 18. února.

Roháčová na dotaz, zda se současná vlna epidemie covidu dá přirovnat ke chřipkové epidemii, řekla: "Já si myslím, že skutečně už jsme tam." Podle ní se varianta omikron chová "krotčeji" než předchozí varianty, a to především ve srovnání s deltou, která Česko zasáhla loni na podzim. Nákaza omikronem je podle ní podobná infekcím horních cest dýchacích.

Podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocní Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jana Kynčla ale není možné obě epidemie jednoduše porovnávat, protože u chřipky se nezjišťuje počet nakažených, jen hospitalizace a úmrtí v nemocnici. Její případy mohou kvůli dominanci koronaviru lékařům unikat. Podle Kynčla je to tím, že na rozdíl od předchozích variant koronaviru nepostihuje dolní cesty dýchací, ale právě ve větší míře jen horní.

Primářka nechce používat srovnání s chřipkou, lidé si podle ní pojmem chřipka zvykli označovat všechna možná respirační onemocnění. "Ale tak tomu není, chřipková sezóna je zhruba tři měsíce v roce. (...) Za ty tři měsíce je hlášeno zhruba 1500 úmrtí. Chřipka je skutečně těžké onemocnění a bohužel je stále podceňována, co se týká očkování," poznamenala. Nynější epidemii covidu tedy přirovnává k respiračním infekcím, které se vyskytují sezonně a jsou typické pro nynější období. Srovnat se podle ní dá i s dopadem těchto infekcí na těžký průběh a hospitalizace.

"Očkování proti covidu dále také přispívá k tomu, že onemocnění ve většině případů nepřejde do závažné podoby, proto v současnosti tvoří většinu nemocných se závažným průběhem neočkovaní. Jde tedy o kombinaci vlastností virů a efektu proočkovanosti a promoření," uvedl Kynčl na dotaz ČTK. Už dříve odborníci při srovnávání obou epidemií připomínali také dlouhodobé následky po nákaze koronavirem, takzvaný long covid. Po chřipce většinou následky nevznikají.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)