Omikron: Takové jsou jeho příznaky! Co dělat, když mám pozitivní antigenní test?

Koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

28. ledna 2022 9:22 | Aktualizováno: 28. ledna 2022 22:10

Česko se potýká s variantou omikron, denně přibývají desítky tisíc nakažených. Jaké příznaky nákazy se mohou u lidí rozvinout? A co dělat v případě pozitivního výsledku antigenního testu?

Omikron už v Česku úřaduje plnou silou. Kromě rekordních čísel nově nakažených také výrazně přibývá reinfekcí, tedy případů, kdy se znovu nakazí lidé, kteří si už onemocněním prošli. 

Podle informací serveru Business Insider se omikron u dětí i dospělých projevuje pěticí častých příznaků, jde o rýmu, bolest hlavy, únavu, bolest v krku a kýchání. 

Pokud je člověk pozitivně testován a antigenní test u něj provedl zdravotník na odběrovém místě nebo lékař, měla by mu být na stejném místě vystavena žádanka na PCR test, který nákazu potvrdí. 

Pokud je člověk pozitivně testován antigenním samotestem v zaměstnání, je nařízena pětidenní karanténa. Když se v jejím průběhu objeví příznaky covidu-19, je třeba kontaktovat praktického lékaře, který vystaví žádanku na PCR konfirmaci.

Pokud je školák pozitivně testován antigenním samotestem, měla by mu být vystavena elektronická žádanka nebo papírové potvrzení školy o pozitivním výsledku testu pro odběrové místo.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)