Příznaky omikronu: Jak se projevuje nákaza novou variantou?

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. ledna 2022 8:40

I v Česku má během ledna převládnout nakažlivější omikron, kterou spolehlivě určí pouze laboratorní vyšetření. Má však nějaké specifické příznaky, kterými se liší od předchozích variant?

V Česku dnes začíná povinné testování zaměstnanců na koronavirus a je vcelku pravděpodobné, že část zachycených pozitivních případů bude způsobena variantou omikron. Jak se projevuje?

První spolehlivější informace přicházely z Velké Británie. Weby tamního vysílatele BBC či deníku Mirror se shodly na trojici častých příznaků infekce omikronem, konkrétně šlo o rýmu, bolest hlavy a bolest v krku. 

Server Business Insider následně přišel s tabulkou, ve které porovnává, jak se odlišují projevy nákazy u jednotlivých variant. Víme tak, že pouhé dva příznaky byly časté u všech variant už od původního koronaviru: bolest hlavy a únava.

Pro omikron je dle tabulky typických pět příznaků: rýma, bolest hlavy, únava, bolest v krku a kýchání. Kromě posledního zmíněného symptomu se to nijak neliší od projevů nákazy variantou delta.

Naopak jen zřídka se u omikronu na rozdíl od dřívějších variant vyskytuje ztráta čichu a dušnost. Také pravděpodobnost přetrvávajícího kašle u něj má být o něco menší. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)