Karanténa i pro očkované? Změny pravidel se jich zatím nedotkly!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. ledna 2022 9:20

V Česku se kvůli variantě omikron zavádějí nová opatření, některá už jsou v platnosti. Úprav se dočkaly například karantény a izolace. Co aktuálně platí pro očkované osoby?

Už druhým dnem platí nová pravidla karantén a izolací, které byly zkráceny na nejméně pět kalendářních dnů. K jejich ukončení nebude nutný PCR test, lidé s pozitivním antigenním testem ale budou moci po negativním výsledku následného PCR testu izolaci ukončit ihned.

Pět kalendářních dnů je minimum, izolace se ale může protáhnout. Podle nových pokynů bude lidem s příznaky ukončena hygieniky až dva dny poté, co symptomy odezní.

Další změna pravidel je pak odsouhlasena od pondělí 17. ledna. To se začnou karantény týkat i očkovaných osob nebo lidí, kteří prodělali covid-19 v posledních 180 dnech. 

Stejného dne má navíc začít vládou nařízené testování zaměstnanců, panují proto obavy, že v karanténách skončí spousta lidí. Zavedena tak má být tzv. pracovní karanténa, kdy v určitých profesích by lidé šli do práce i v případě pozitivního testu a žádných projevů nemoci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování