Třetí dávka očkování: Proč na ni jít, když už máte dvě?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

10. prosince 2021 12:02

Mnozí lidé váhají nad tím, zdali mají jít na třetí dávku očkování proti covidu-19. Důvody, proč ji podstoupit, přitom nemusí být jen zdravotní, ale ryze praktické.

Jak je totiž uvedeno na webu covid.gov.cz, od ledna dojde ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na 9 měsíců. "Po očkování posilovací dávkou není platnost certifikátu v tuto chvíli omezena. Po posilovací dávce budete tedy očkovací certifikát moci znovu používat bez omezení," stojí zde napsáno.

Nutnost přeočkování je na výše uvedeném webu vysvětlena postupným poklesem účinnosti ochrany a vyšší pravděpodobností nákazy u očkovaného jedince. Nejvíce jsou tím ohroženi starší lidé a osoby s poruchou imunity nebo chronickým onemocněním.

"Posilující dávka významně zvýší ochranu proti nákaze a to intenzivněji a rychleji než předchozí dávky očkování," píše se na webu.

K dnešnímu dni bylo podáno již více než 1,4 milionu posilujících dávek vakcín. Od příštího, respektive přespříštího týdne se na ni budou moci po pěti měsících registrovat i lidé nad 55 let, respektive 50 let.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)