Jihoafrická mutace: Je už v Česku? A co o ní víme?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. listopadu 2021 14:10

Svět začala během tohoto týdne nová mutace koronaviru, která se objevila v Jihoafrické republice. Co o ní v tuto chvíli víme? A byla již zachycena laboratořemi v Česku?

Jihoafrické úřady potvrdily šíření nové mutace koronaviru. Podle končícího ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se podle prvních analýz jeví jako velmi nebezpečná.

"Ze zkušenosti víme, jak rychle se vir dokáže šířit. Řešíme opatření, jak zabránit šíření tohoto viru v ČR. Ještě dnes představíme konkrétní kroky, které přijmeme," napsal v pátek na twitteru. Podle všeho má být omezen vstup z některých afrických států.

Varianta označovaná B1.1.529 zatím nebyla v Česku ani jinde v Evropě zachycena, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle jeho zástupců by v rámci prevence jejího zavlečení měla být uvalena karanténu při vstupu ze zemí, kde byl potvrzen výskyt.

V mezinárodní databázi je zatím hlášeno 66 případů, 58 z Jihoafrické republiky (JAR), 6 z Botswany a 2 hlásí Hong Kong. "O vlastnostech této varianty ještě není mnoho známo, míru nebezpečnosti v tuto chvíli není možné komentovat,“ uvedla ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Adam Vojtěch (ANO)