Zatahujete břicho? Okamžitě přestaňte, radí odbornice. A má dobrý důvod

Hubnutí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. listopadu 2021 15:11

Heather Jeffcoatová, která téměř 20 let pracuje jako fyzioterapeutka, vášnivě ráda pozoruje lidi. "Všímám si, jak chodí. Všímám si, jak stojí. A říkám si: 'Tenhle člověk svírá hýždě nebo vypadá, že úporně stahuje břišní svaly'," řekla listu The Washington Post.

Těch, kteří se snaží - lidově řečeno "zatahovat břicho" - je poměrně dost, dodala s tím, že to v ní ihned probouzí její fyzioterapeutické instinkty: "Zajímalo by mě, jestli je bolí záda. Nebo jestli trpí dysfunkcí pánevního dna."

"Rozšířenost tohoto zvyku můžeme do značné míry přičíst běžnému přístupu k fitness, který se až příliš zaměřuje na břišní svaly, a také společenským měřítkům krásy zdůrazňujícím ploché břicho," uvedla docentka katedry fyzioterapie Michiganské univerzity Julie Wiebeová.

Vtahování břicha a udržování břišních svalů napjatých při každodenní práci se může zdát neškodné, ale Wiebeová a další odborníci tvrdí, že tento zvyk může mít časem fyzické i psychické následky. Kromě možného postižení svalů pánevního dna, které se podílejí na držení těla, močení, stolici a sexu, by neustálé vtahování břicha mohlo změnit například i způsob dýchání.

Termín "stažení břicha" označuje stav, kdy lidé aktivují horní část břišních svalů a drží je po delší dobu ve staženém stavu, uvedla Sarah Hwangová, odborná asistentka fyzioterapie, rehabilitace, porodnictví a gynekologie na Feinbergově lékařské fakultě Severozápadní univerzity.

Pokud se člověk snaží tyto svaly vytrénovat tak, aby byly neustále v aktivním, staženém stavu, může to ovlivnit celý střed těla, včetně svalů pánevního dna, dodala Hwangová, která podle svých slov řeší pravidelně problémy spojené s neustále napínanými břišními svaly u svých pacientů a pacientek.

Když si člověk navykne neustále stahovat šikmé břišní svaly, může tím přetěžovat svaly pánevního dna, což může způsobit takové problémy, jako je inkontinence, anebo je ještě zhoršit u lidí, kteří jsou k nim náchylní, uvedla Heather Jeffcoateová.

"Když aktivujete tyto horní břišní svaly, zvýšíte nitrobřišní tlak," dodala. "Když pak dojde k něčemu, čím tento tlak ještě zesílí - jako je například kašel, smích nebo kýchnutí - svaly pánevního dna se s tím nedokážou vypořádat a objeví se inkontinence."

Julie Wiebeová ale varuje, že to nejsou jediné nepříznivé vedlejší účinky neustálého vtahování břicha. Po čase si můžete všimnout, že je pro vás těžší se nadechnout, anebo se může objevit bolestivost a ztuhlost v dolní části zad a kyčlí. Stažené svaly jsou podle ní také méně schopné reagovat, což může například ovlivnit schopnost těla absorbovat nárazy při takových aktivitách, jako je běh.

"Neříkám, abyste už nikdy nezapojovali břišní svaly," řekla Wiebeová. "Místo toho je důležité pochopit, že jsou součástí funkčního celku, jsou součástí týmové hry a je třeba je vhodně zapojit do úkolu, který před vámi stojí."

Podle odborníků však není vždy snadné se tohoto zlozvyku zbavit a naučit se uvolnit svaly, zejména pokud jste celá léta zatahovali břicho. "Postupem let se vyvinuly ideály krásy, které kladou důraz na ploché břicho a vypracované břišní svaly, takže se mnoho lidí cítí s pevným břichem sebevědoměji," řekla Ann Kearneyová-Cookeová, psycholožka ze Cincinnati, která se specializuje na problematiku vnímání těla a poruchy příjmu potravy.

Média a reklamy spojují ploché břicho s žádoucími vlastnostmi, jako je tvrdá práce, osobní odhodlání a pevná vůle, dodala. "Proto lidé říkají: 'Chci ploché břišní svaly. Jsem fit. Jsem zdravý. Mám pevnou vůli'."

Ve skutečnosti však většina lidí, včetně mnoha těch, kteří jsou celkově zdraví, nemá vyrýsované břicho a odborníci varují, že držet neustále sevřené břišní svaly není z dlouhodobého hlediska zdravé chování. "Je to bolestivé," řekla Kearneyová-Cookeová. "Není to dobré pro celý váš systém."

Dobrou zprávou je, že je možné svaly tohoto zvyku zbavit. Klíčovým počátečním krokem je uvědomit si, že svíráte břišní svaly, i když to nepotřebujete, řekla Wiebeová. Zatímco při zvedání činky je třeba břišní svaly zapojit, neměli byste je napínat plnou silou, když stojíte ve frontě v obchodě s potravinami.

Jeffcoatová dodala, že mnoho lidí stále chodí se zataženým břichem, protože si myslí, že by to měli dělat - ať už kvůli držení těla nebo z estetických důvodů. "Nemělo by to být tak, že neustále jedete na 80 až 100 procent maximálního napětí. Mělo by to být spíš 20 až 30 procent," řekla.

Podle odborníků by měli lidé vnímat všechny možné negativní příznaky související s pánevním dnem, jako jsou abnormální funkce močového měchýře a střev nebo bolestivý sex. Další příznaky neustálého stahování břišních svalů mohou být spíše vizuální - včetně vyklenutí podbřišku a rozšíření hrudního koše.

Pokud chcete začít přeučovat své svaly, doporučují odborníci vědomě se snažit uvolnit a povolit břišní svaly. Těm, kterým se nedaří uvolnit vestoje nebo vsedě, radí kleknout si na všechny čtyři a "nechat s pomocí gravitace břicho klesnout až k podlaze". Mezi další techniky patří takzvané dýchání do břicha nebo masáž.

Důležité je také přijetí sebe sama, řekla Kearneyová-Cookeová. "Obraz těla hraje velkou roli ve vlastním sebevědomí, a některým při něm pomáhá právě plošší, pevnější břicho. Ale cena za něj je vysoká."

"Zkuste se sami sebe zeptat, jak velký je to rozdíl. Možná máte plošší břicho, ale nevypadáte kvůli jeho věčnému zatahování napjatě? Jaký máte úsměv, co se vám odráží v očích? To je celkový obraz, který lidé vidí. A na něm by vám mělo záležet nejvíce. Přestaňte své tělo neustále stahovat. Budete se cítit lépe," dodala.

Témata: obezita