Způsobují mobily rakovinu? Lékaři něco našli a jsou z toho v šoku!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2018 16:16

Britští neurologové bijí na poplach. Počet agresivních, zhoubných nádorů mozku se za poslední dekády ve Velké Británii více než zdvojnásobil. Lékaři teď společně s vědci pracují na výzkumu, jenž by měl určit příčiny tohoto nárůstu.

Počet nádorů mozku se změnil z hodnoty 2,4 na 5,0 na každých 100 000 obyvatel. Vyplývá to ze studie, kterou včera zveřejnil vědecký magazín Journal of Environmental and Public Health. Nárůst proběhl mezi roky 1995 a 2015. Studie ale neuvádí důvody nárůstu. Lékaři pouze říkají, že důležitým faktorem je změna životního stylu u lidí.

Existují navíc také výzkumy, které nepřímo říkají, že za nárůstem počtu nádorů stojí mobilní telefony. Ty prý dokáží při častém používá spustí v mozku nevratné změny. "Zdá se, že telefony jsou nejpravděpodobnější příčinou." řekl pro CNN Alasdair Philips z britské asociace pro pomoc dětem s rakovinou.

"Nádory se většinou nacházejí v oblasti čelního a temporálního laloku, to znamená na čele a za uchem." doplňuje. Začít panikařit a zahazovat mobilní telefony je podle něj ale předčasné. I kdyby prý mobily zvyšovaly riziko nádoru mozku, celkový počet nádorů je pořád velmi nízký.

Vědcům navíc chybí jasný a nezpochybnitelný důkaz, že za nárůstem onemocnění opravdu stojí mobilní telefony. Opírají se tak pouze o domněnky. Studie a výzkumy, jež se na toto téma zaměřovaly, zatím přinesly více otázek než odpovědí.

Vědci ale přiznávají, že tempo jakým se množství nádorů zvýšilo je překvapil. "Ano, byli jsme velmi překvapeni." přiznává Philips. Podle některých lékařů ale za nárůstem stojí také znečištění životního prostředí, a to zejména v důsledku silného automobilového provozu ve velkoměstech.

Lion Shahab z londýnské univerzity vliv mobilních telefonů zpochybňuje. "Zatímco počet mobilních telefonů ve společnosti narostl z 15% v roce 1995 na 95% v roce 2015, počet nádorů mozku tímto tempem neroste." tvrdí. Podle něj tak neexistuje žádný důkaz o spojení mezi mobily a rakovinou.

Nepředpokládá tudíž, že by podobné studie lidi odradili od používání mobilních telefonů. "Závěry o vlivu mobilů na počet nádorů jsou spekulativní. Nemyslím si, že by lidé museli zahazovat své telefony. Mnohem lepší bude, když začnou jíst zdravě, omezí alkohol a přestanou kouřit." říká Shahab.  

Témata: lékaři mobily rakovina