Cirhóza jater. Jak zákeřná je nemoc, kterou trpí Miloš Zeman?

Miloš Zeman, prezident ČR

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. listopadu 2021 11:44

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana podle lékařského konzilia i nadále vyžaduje hospitalizaci a prezident se nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Chirurg Pavel Pafko, který je členem konzilia, řekl, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, a naznačil, že jde o cirhózu. Jak zákeřná tato nemoc ne?

Podle Pafka má Zeman onemocnění, které nelze zcela vyléčit, ale lze to "kompenzovat a vylepšit". Radiožurnálu řekl, že jde o chronické jaterní onemocnění. Na dotaz moderátora, že se spekuluje o cirhóze odpověděl, ano. Doplnil, že cirhóza je známá tím, že je dlouhá léta minimálně příznaková až bezpříznaková.

Serveru irozhlas.cz řekl, že prezident má stále zavedenou vyživovací sondu, kterou mu lékaři v ÚVN zavedli už 10. října, tedy první den Zemanovy druhé hospitalizace. "Pan prezident má momentálně PEG. Bylo to velmi rozumné, že mu sondu zavedli,” podotkl Pafko.

Cirhóza jater, lidově tvrdnutí jater, je ve skutečnosti závažné onemocnění, při kterém se u pacientů rozvíjí nekróza jater, zvýšená tvorba vaziva a následně uzlovitá přestavba jaterních buněk. Vitální jaterní tkáň se pomalu mění na tuhou, nepotřebnou jizevnatou hmotu.

Postupně tak dochází k úplné přeměně jaterní tkáně i jejich cévního řečiště. Játra jsou sice za normální situace schopná rychle se regenerovat, v případě poškození je tato obnova nedokonalá a nově vzniklá tkáň přestává plnit svou funkci.

Nejčastější příčinou jsou virové hepatitidy typu B a C, další velmi častou příčinou je nadměrná konzumace alkoholu, ale příčinou mohou být i další toxiny. Nealkoholická steatóza jater (ztukovatění) může vznikat zvýšeným příjmem potravy, ale také sníženou citlivostí tkání k inzulinu v důsledku nadváhy a genetické predispozice.

Nemoc většinou probíhá dlouho nepozorovaně. Játra nebolí, pracují méně, což ale pacienta většinou nijak neomezuje. V pozdějším stadiu může nastat například zvýšená únava, ztráta chuti k jídlu, nadýmání, zácpa, výrazné hubnutí či otoky kotníků.

Jaterní cirhózu mohou doprovázet nebezpečné zdravotní komplikace, které často bývají příčinou úmrtí. Jsou to například choroby trávicího ústrojí (k nejvážnějším komplikacím patří krvácení z jícnových žil, při kterém vytéká krev z dolní části jícnu do žaludku), jaterní a ledvinové selhání, jaterní poškození mozkové tkáně a další.

Játra postižená cirhózou se již nedokážou sama obnovit. Možností léčby v pokročilém stadiu je transplantace jater.

Témata: Miloš Zeman