Třetí dávka vakcíny: Jak rychle a jak moc zvýší ochranu? Co nové mutace?

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

5. listopadu 2021 8:28

Šest měsíců po té druhé si mohou lidé v Česku nechat aplikovat posilující dávku očkování proti koronaviru, je jim ostatně doporučováno, např. ředitelem ÚZIS Ladislavem Duškem. Co k problematice uvádí ministerstvo zdravotnictví (MZd)?

Vojtěchův resort věnuje tématu třetí dávky očkování celou stránku na webu ministerstva, kde například odpovídá na nejčastější otázky občanů. 

Stojí tam třeba, že podání třetí dávky mnohonásobě sníží pravděpodobnost nákazy i závažného průběhu covidu, a to především u rizikových osob. "Některé studie uvádějí, že po aplikaci posilovací dávky se hladina ochranných protilátek zvýší dokonce pět až jedenáctkrát více než po podání druhé dávky," píše MZd.

"Navíc k tomuto posílení imunity dojde velmi rychle, obvykle během dnů. Po první dávce trvá až tři týdny, než tělo zareaguje na očkování tvorbou protilátek," konstatuje dále.

Ministerstvo také ujišťuje, že třetí dávka lépe chrání proti novým variantám viru, jmenovitě uvádí deltu, která ještě nebyla v době výzkumu aktuálních očkovacích látek známa. "Podání posilující dávky by však mělo zabezpečit dostatečně vysokou ochranu i proti této variantě," dodává.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví