Fuj! Co je nejšpinavější věcí u vás doma? Právě u ní sedíte!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. dubna 2018 10:09

Co je nejšpinavější věcí ve vašem okolí? Jako první většinu lidí napadne záchodové prkénko. Tak to ale rozhodně není. Australská studie ukázala, že typická klávesnice obsahuje 400krát větší množství bakterií než bychom našli na toaletě.

Toaletní sedátka obsahují asi 50 bakterií na čtvereční centimetr, uvádí server Business Insider s odkazem na zjištění vědců. Počítače jsou ale mnohem horší - zvláště ty, které sdílí více lidí.

Jedna nemocnice v Chicagu zjistila, že její počítačové klávesnice obsahují kmeny stafylokoka rezistentní na léky jako je MRSA- Meticilin-rezistentní zlatý stafylokok. Další nemocnice v Holandsku otestovala 100 klávesnic a zjistila, že 95 z nich bylo pozitivních na streptokoka, stafykoloka a jiné patogeny, což z klávesnic činí nejšpinavější plochu na jednotce intenzivní péče.

Vzhledem k tomu, jak často používáme počítače, je pochopitelné, že mezi klávesami se neustále zachycují nečistoty. Všichni čas od času potřebujeme rychle něco napsat, když přijdeme z venku - a neumytými rukami. A někdy prosně nad klávesnicí svačíme a pak píšeme upatlanými prsty. Navíc do nich neustále kašleme a kýcháme.

Kdy je třeba klávesnici vyčistit?

Většina mikrobiologů souhlasí s tím, že pracovní stůl a klávesnici bychom měli otírat nejméně jednou týdně. Lékaři a zdravotní sestry z Národního střediska pro výzkum v oblasti zdraví (NCHR) naznačují, že nemocniční klávesnice by měly být dezinfikovány mnohem častěji - alespoň jednou denně. NCHR také mluví o tom, že je třeba umýt si ruce před a po použití jakýchkoli sdílených počítačů, zejména v období chřipky.

Pokud jste jediný, kdo používá konkrétní počítač (a zároveň celý den nepřicházíte do kontaktu s velkým množstvím lidí), většina bakterií na vaší klávesnici pochází z vašich rukou a špiček prstů, takže vám pravděpodobně nehrozí žádné větší problémy. Přesto si často myjte ruce, aby byl váš pracovní prostor čistější.

Jak vyčistit klávesnici?

Čištění a dezinfekce klávesnice je jednoduchý proces. Nejdříve vypněte počítač a odpojte ho předtím, než ho začnete dezinfikovat. Rychlou variantou čištění je vyfoukání klávesnice pomocí plechovky stlačeného vzduchu. Odpojenou klávesnici otočte vzhůru nohama a stlačeným vzduchem jednoduše vyfoukejte prostory mezi klávesami. Chcete-li očistit jednotlivé klávesy, můžete je otřít hadříkem nebo ubrouskem. Plechovka stlačeného vzduchu je šikovný společník. S její pomocí odstraníte například i prach z chladicích zařízení v počítači apod

Odborníci doporučují používat roztok vody a alkoholu nanesený na hadřík z mikrovlákna. Další pak říkají, že je možné využít vatové tyčinky, odličovací tampóny, alkohol (líh) a vysavač. 

Témata: Lidé viry a bakterie