Covid-19: Kdo bude mít od září testy zdarma?!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. srpna 2021 16:45 | Aktualizováno: 19. srpna 2021 17:01

Preventivní antigenní testy na covid-19 budou mít ze zdravotního pojištění hrazené od září i nadále děti do 18 let. Vyplývá to z mimořádného opatření, které dnes schválila vláda. Původně vláda mluvila o tom, že by si testy měli od září platit všichni nad 12 let, pro které je dostupné očkování.

Bezplatné bude testování také pro lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat očkovat, a pro lidi, kteří s očkováním začali, ale ještě jej nemají dokončené. Pro ostatní budou testy, které jsou určené například pro návštěv kulturních či sportovních akcí, zpoplatněny. Po jednání vlády to novinářům řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Za dokončené očkování se považuje uplynutí dvou týdnů po druhé dávce u dvoudávkových vakcín nebo dva týdny po první dávce u jednodávkové očkovací látky.

Prokázání bezinfekčnosti je požadováno například při návštěvě kulturních akcí či při cestování. Za doklad bezinfekčnosti se kromě dokončeného očkování a negativního výsledku testu považuje také potvrzení o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Proti rozhodnutí zrušit hrazení preventivních testů se už dříve vyslovili zástupci kultury, cestovního ruchu či provozovatelé bazénů. Nárok na hrazené testování je nejvýše jednou za sedm dní.

Zpoplatnění se nebude týkat testů ve školách, zdůraznil ministr. Podle něj vláda také schválila, že pokud budou děti testovány ve škole, budou se moci dokladem o výsledku nebo čestným prohlášením prokázat i jinde, například v kroužcích, ve službách nebo na hromadných akcí. Ve školách jsou naplánovány tři vlny testování na začátku září. Pokud školy použijí PCR testy, bude stačit otestovat děti dvakrát.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)