Pacient nula v českém týmu: Česko hledá, kdo nakazil olympioniky!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

14. srpna 2021 9:16

Český olympijský výbor (ČOV) je ochoten jednat o odškodném kvůli leteckému speciálu na olympijské hry do Tokia, po němž měli postupně čtyři sportovci a další dva členové české výpravy pozitivní testy na koronavirus.

K odškodnění sportovců v úterý vyzval ČOV předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Kvůli nákaze beachvolejbalistů Markéty Nausch Slukové a Ondřeje Perušiče se ozval také volejbalový svaz a agentura Sportfin zastupující Perušiče se Schweinerem.

"Pokud někomu dáme peníze, tak to musí být na nějakém právním podkladu. Pokud se ukáže, že je na to právní nárok, tak všechno uhradíme. Jsme připraveni na tohle téma jednat, myslíme si, že je to naprosto legitimní. Pokud se ukáže, že na to právní nárok není, tak já asi nebudu moci nic udělat v téhle věci," řekl předseda ČOV Jiří Kejval. Jansta Kejvalův přílib ocenil. "Že přibyly další výmluvy výboru, že za vzniklou situaci nemůže, nás nepřekvapuje," uvedl pro ČTK předseda ČUS.

Vedení ČOV se snaží zjistit, jak je možné, že na palubě letěl nakažený člověk. Pozitivní test měl jako první bezprostředně po příletu lékař Vlastimil Voráček, ale původce nákazy zatím nebyl potvrzen. "Je důležitá genotypizace, abychom zjistili, kdo je pacient nula," řekl Kejval.

V Praze se genotypizace nezdařila. Česká strana se snaží potřebné informace získat od Japonců. "Už jsme v Tokiu vznesli požadavek lékařské části. Mají hodně práce, moc nerozhodují, rozhoduje vláda. Bylo mi přislíbeno, že genotypizace proběhne, ale bude to dlouho trvat," uvedl šéflékař českého týmu Jiří Neumann.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) olympiáda