WHO bije na poplach: V africké zemi se objevil nový smrtící virus!

Světová zdravotnická organizace (WHO)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

10. srpna 2021 15:37 | Aktualizováno: 11. srpna 2021 21:58

Západoafrická Guinea ohlásila první případ a zároveň úmrtí na vysoce nakažlivou krvácivou horečku způsobenou virem marburg. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) to dnes potvrdily guinejské zdravotnické úřady. V západní Africe jde o první výskyt této nemoci, která se podobá ebole. Od roku 1967 bylo zaznamenáno 12 propuknutí této infekce, která se šířila na jihu a východě kontinentu.

Případ byl v Guineji poprvé identifikován minulý týden, necelé dva měsíce poté, co WHO v zemi oficiálně oznámila konec epidemie eboly. Krátké šíření této nemoci si na začátku letošního roku vyžádalo 12 lidských životů, celkem se nakazilo 16 lidí.

Pacient, který viru marburg podlehl, nejprve vyhledal lékařskou pomoc na místní klinice, než se jeho stav rapidně zhoršil, píše ve vyjádření WHO. Že jde o tento virus potvrdili analytici z guinejských laboratoří a později i Pasteurova Institutu v Senegalu, uvedla agentura Reuters.

"Možnost, že se virus marburg rychle a daleko rozšíří, znamená, že ho potřebujeme okamžitě zastavit," uvedla regionální ředitelka WHO pro Afriku Matshidiso Moetiová.

"Se zdravotnickými úřady pracujeme na zavedení rychlé reakce, jež staví na předchozích zkušenostech Guineje se zvládáním eboly, která se přenáší podobným způsobem," dodala Moetiová.

Případy viru marburg i letošní případy eboly v Guineji byly zaznamenány v oblasti města Guéckédou, nedaleko hranic s Libérií a Pobřežím slonoviny. V tomto zalesněném regionu na jihovýchodě země se objevily i první případy dosud nejhorší epidemie eboly v historii. Ta v letech 2013 až 2016 zabila v západní Africe přes 11.300 lidí.

Úmrtnost na virus marburg se pohybuje mezi 24 až 88 procenty, v závislosti na kmenu viru a zvládání šíření infekce, uvedla WHO. Choroba se přenáší pomocí nakažených tkání a tělních tekutin. Mezi příznaky patří bolest hlavy a svalů, krvácení z různých tělesných otvorů a zvracení krve.

Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v německém městě Marburg. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky.

Témata: WHO (Světová zdravotnická organizace) Guinea (Guinejská republika) marburg