Jak mít zelený covid pas co nejdříve? Řešením může být vakcína Johnson!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. července 2021 11:31

Česko od příštího týdne bude považovat za bezinfekční tu osobu, která má více než dva týdny po druhé dávce. Rozestup mezi prvním a druhým očkováním je ale stále poměrně velký a kdo se rozhodne očkovat nyní, bude mít plně protilátky minimálně za 5 až 6 týdnů, ne-li později. Řešení ale existuje.

Kompletní ochrana po očkování vzniká podle výrobců vakcín až zhruba dva týdny po dokončeném očkování, u jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson ale stejnou dobu po první. Pokud tedy někdo plánuje dovolenou například na srpen a ví, že očkování potřebuje, Johnson mu poskytne protilátky a bezinfekčnost nejdříve.

Už na začátku června, kdy vláda schválila, že pro prokázání bezinfekčnosti bude stačit jen 22 dní po první dávce, někteří odborníci varovali před tím, že ochrana nemusí být dostatečná. Teď se k původním pravidlům 14 dní po očkování druhou dávkou vláda vrátila. Jen jedna dávka nebude stačit od pátku 9. července.

Dokončené očkování proti covidu-19 má asi třetina populace, mezi staršími 60 let více než 60 procent. Během července dostane podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) druhou vakcínu zhruba 1,6 milionu dalších lidí, řekl v pátek novinářům. Celkově zdravotníci v ČR už podali více než 8,35 milionu dávek vakcín a 3,37 milionu lidí má dokončené očkování.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)