Po vakcíně Johnson další očkovací látka: Od kdy bude k dispozici?

Vakcína, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

15. června 2021 15:39

Vakcína proti covidu-19 vyvinutá americkou společností Novavax vykázala v poslední fázi klinických studií účinnost přes 90 procent. Zabírá přitom i proti nejobávanějším variantám koronaviru a podle předběžných dat nezpůsobuje vážné vedlejší účinky. S odvoláním na prohlášení firmy o tom informovala americká média.

O nouzové nasazení vakcíny u široké veřejnosti ve Spojených státech, Evropské unii i jinde po světě chce firma požádat do konce září. Látka se tak dostane k širší populaci nejdříve za několik měsíců. 

Novavax zkoumal účinnost látky na vzorku asi 30.000 lidí starších 18 let v USA a v Mexiku. Dvě třetiny z nich dostaly dvě dávky vakcíny v rozmezí tří týdnů a zbylé třetině byla podána neúčinná látka, takzvané placebo. Covid-19 postihl celkem 77 lidí v testovaném vzorku - 14 z nich bylo v naočkované skupině a zbytek v druhé, která dostala placebo. Zatímco mezi naočkovanými se u nikoho nerozvinuly těžké příznaky covidu-19, ve skupině bez imunizace postihly 14 osob.

Vakcína zabrala s podobným účinkem i proti několika obávaným variantám koronaviru, včetně té, která byla objevena poprvé v Británii a jež nyní na mnoha místech převládá. Svou účinnost podle firmy prokázala i u starších osob nebo u lidí, kteří mají chronické zdravotní problémy.

Vedlejší účinky vědci zaznamenali pouze mírné, šlo především o citlivost či bolestivost v místě vpichu. Nebyly hlášeny žádné případy neobvyklých krevních sraženin nebo problémů se srdcem, řekl Erck. Výsledky však zatím nevyšly v nezávislém odborném časopise a neprošly tak recenzním řízením.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)