Proč je očkování na covid důležité? Vědci odhalili nepříjemná čísla!

Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

14. června 2021 10:07

Navzdory tomu, že vakcína proti onemocnění covid-19 je bezplatná a má na ni v tuto chvíli nárok každý, se stále najdou lidé, kteří zastávají názor, že je lepší získat imunitu "přirozenou" cestou, tedy formou nákazy. Jedním z nejviditelnějších propagátorů této metody je zpěvák Daniel Landa, nová čísla vědců ale ukazují, že jde o cestu s nejasným výsledkem.

Vědci z iniciativy Sníh upozornili, že podle studií lze přetrvávající dlouhodobé příznaky po prodělání nemoci covid-19 očekávat u desítek procent nakažených, a to včetně těch s lehkým, či asymptomatickým průběhem.

Jen ve Velké Británii jsou statisíce lidí, kteří trpí takzvaným long covidem i rok po nákaze. " Analýzy britského statistického úřadu ONS přitom ukazují, že přetrvávající komplikace skutečně vyplývají primárně z nákazy covidem a nejsou tedy např. následkem protiepidemických opatření, či jiných faktorů, které s onemocněním nesouvisejí," upozornili.

V tiskové zprávě vědci také uvedli, že long covid se nevyhýbá ani dětem, u nichž má covid-19 ve většině případů mírný či bezpříznakový průběh a nízké riziko hospitalizace či úmrtí.

"Následky covidu trvající déle než rok mají podle odhadů ONS jen ve Velké Británii tisíce dětí. A to jsou zatím jen děti, které covid-19 prodělaly během první vlny loni na jaře. Tyto počty budou tedy velmi pravděpodobně ještě narůstat a nevíme, jak ještě dlouho budou long covidem tyto děti trpět," říká lékařka Markéta Tomková.

Docent Petr Svoboda upozorňuje, že nejen samotná nákaza, ale i dlouhodobé důsledky by se měly brát v potaz při rozhodování o očkování. Na rozdíl od nemoci samotné totiž očkování sice může způsobit krátkodobé vedlejší účinky, avšak ne long covid.

Témata: očkování Vědci