Covid potvrzení: Kdy bude certifikát dostupný i dětem?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. června 2021 15:59

Zatím není možné získat potvrzení o prodělání covidu pro děti, které nemají občanský průkaz, podle ministerstva zdravotnictví to půjde od poloviny června. Stejná možnost se v týdnu od 15. června otevře také cizincům.

Ministerstvo na webu uvádí, že v týdnu od 15. června budou moci svůj certifikát o očkování, prodělaném onemocnění nebo negativním výsledku testu získat na portálu také děti bez občanského průkazu.

Místo čísla občanského průkazu a rodného čísla bude třeba zadat datum narození, kontaktní e-mail a telefonní číslo pro ověřovací SMS zprávu. Stejná pravidla budou platit i pro cizince.

V současné době mohou lidé doklad o bezinfekčnosti použít pro přístup ke službách či hromadným akcím, které takové potvrzení vyžadují, například u kadeřníka, při vstupu do bazénů, wellness nebo návštěvě kina, divadla a dalších akcích. Při kontrole hygieniků se dokladem musí prokázat také návštěvníci restaurací.

Pro cestování je možné ho využívat zatím jen mezi zeměmi, se kterými ČR uzavřela vzájemné smlouvy. Vedle sousedních Německa, Polska, Rakouska a Slovenska je to také Maďarsko, Chorvatsko nebo Slovinsko. Pro každou zemi ale platí jiná pravidla, jak dlouho musí být lidé očkovaní, někde i pro různé typy vakcíny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování