PCR testy zdarma naráží na zásadní problém! Laboratoře je nechtějí nabízet!

Testování na přítomnost koronaviru

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

5. června 2021 8:16

Nové úhrady za PCR testy od pojišťoven, na kterých se v pondělí pojišťovny dohodly s ministerstvem zdravotnictví, podle některých odběrových míst sotva pokryjí náklady.

I to může být jeden z důvodů, proč některé laboratoře zatím PCR testy zdarma bez žádanky od lékaře nenabízejí. Lidé mají ode dneška nárok na dva PCR testy měsíčně hrazené ze zdravotního pojištění a také jednou týdně na antigenní test.

Zdravotní pojišťovny se v pondělí s ministerstvem zdravotnictví dohodly, že za PCR testy, které mohou lidé absolvovat bez žádanky, budou poskytovatelům hradit 350 korun. Z toho je 303 korun za vyhodnocení a 47 korun za odběr.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v pondělí v tiskové zprávě uvedla, že výše úhrady platí od 1. června, tedy ode dneška. Pro test nařízený lékařem nebo hygienikem bude za zpracování 614 korun. Dosud úhrada od pojišťoven činila zhruba 1131 korun.

Lidé měli dnes o tyto PCR testy bez žádanky zájem, některé laboratoře ale službu zatím neposkytovaly. Stěžovaly si mimo jiné na to, že nedostaly od ministerstva zdravotnictví plnohodnotnou metodiku. Jako další důvod někteří poskytovatelé uvedli právě snížené platby ze zdravotního pojištění.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)