Moderna nakopne očkování v Česku? Tohle je plán na příští týdny!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. května 2021 20:18

Ačkoliv se věková hranice pro očkování neustále snižuje, Česko trpí nadále nedostatkem vakcín. Čtvrtina čekajících se totiž chce nechat očkovat u svého praktického lékaře, kterým zatím nepřicházelo dost vakcín, což by se mělo zlepšit díky Moderně.

Očkováno či přihlášeno k očkování je přes 86 procent lidí nad 80 let, téměř 85 procent lidí ve věku 70 až 79 let, přes 73 procent lidí ve věku 65 až 69 let a 64 procent ve 60 až 64 let.

Celkově už má ode dneška nárok na očkování jen na základě věku téměř 5,75 milionů obyvatel, tedy zhruba polovina celé populace. Zbytek obyvatel starších 16 let se bude registrovat už najednou.

Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve avizoval, že by to mohlo být 1. června. S očkováním mládeže nad 12 let by se mohlo začít v létě, pokud bude pro ně vakcína schválená.

S podáváním vakcín začali zdravotníci v Česku na konci prosince loňského roku. Asi desetina všech obyvatel má dokončené očkování, více než čtvrtina dostala alespoň jednu dávku.

K očkování se přihlásila nebo ho absolvovala zhruba třetina lidí, asi 800.000 aktuálně na vakcínu či termín čeká. Čtvrtina z čekajících se chce nechat očkovat u svého praktického lékaře. Těm ale zatím nepřicházelo dost vakcín, což by se mělo v květnu a červnu zlepšit, půjde k nim většina očkovacích látek Moderna.

Témata: očkování Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)