Chystáte se do posilovny? Pozor na jeden nepříjemný zákaz!

Fitness, ilustračni fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

18. května 2021 18:09

Brněnská fitness centra dnes po více než čtyřech měsících opět přivítala klienty. Lidé chodí od rána, náporu však posilovny nečelí. Podle některých provozovatelů, které ČTK oslovila, je neodrazuje ani tak povinnost prokázat se negativním testem na koronavirus, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nákazy, jako zákaz použití sprch a šaten. Ubylo především lidí, kteří si chodí zacvičit před prací, řekl ČTK ředitel AZ Fitness Jiří Pezlar.

Mezi další podmínky otevření patří limit 15 metrů čtverečních vnitřní plochy na osobu, ve skupině smí být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí na sportovišti. "Otevřeli jsme i za těchto omezení, které považujeme za nesmyslné, a nejsou dělané pro velká centra. Při deseti lidech má jeden člověk plochu 170 metrů čtverečních. Zatím je ale zájem ale malý. Lidé nám nechtějí nic ukazovat, vadí jim respirátor a pro ranní klientelu je zákaz sprch nemožný. Málokdo jde jen tak na divocha," sdělil Pezlar.

I když je za otevření rád, působí na něj tak, že stát dál nechce platit kompenzace, ale zároveň nastaví podmínky tak, aby nikdo nepřišel. "Problém je i to, že jsme lidem prodlužovali o pět měsíců členství, takže teď z nich žádné peníze mít nebudeme. Myslím, že až teď začíná rozhodující období, zda pandemii přežijeme," dodal Pezlar.

Souhlasí s ním majitel posilovny Velký Průvan Jakub Kolman, který kritizuje systém kompenzací i opatření. "Můžeme otevřít, ale nesmí nám sem chodit lidi. Byl bych raději, kdybychom otevřeli třeba až za týden, ale alespoň na polovinu kapacity. Jestli se to příští týden zvýší na 30, bude to lepší. Nám tady v dobré dny projde denně i 800 lidí, ale zatím je lidí málo, spíš telefonují a ptají se. Testy ale nikomu kontrolovat nebudeme, necítím, že máme pravomoc ptát se na něčí zdravotní stav," řekl.

Největší problém jsou podle něj zavřené šatny a sprchy. "Kdo nemá na práci nic jiného, než si jít zacvičit, tak přijde v teplákách, ale to je daleko od reality. Lidé chodí po cestě do práce a z práce," dodal.

Big one fitness dnes otevřelo jen jeden ze dvou provozů, zavedlo také rezervační systém. Lidé mohou přijít vždy maximálně na dvě hodiny. "Zatím se to osvědčilo a kapacity jsou plné. Lidi jsou rádi, že mohou přijít a testy je neodrazují, stejně se testují v práci. Místo si rezervují klidně na celý týden," poznamenal manažer posilovny Ondřej Mohyla.

Témata: Posilovny