Máte sedavé zaměstnání? Tyhle rady vám mohou zachránit zdraví!

Češi na internetu stále riskují

Autor: Hrušková, stars24.cz

1. dubna 2018 10:36

Nemáte čas cvičit v nikdy nekončící práci? Sedavé zaměstnání může přinést řadu obtíží. Dnes vám poradíme, jak problémům předejít. Abyste se vyhnuli bolesti zad, krku, problémům s očima a ředě dalších nepříjemností, vyzkoušejte našich sedm doporučení, které obohatí rutinu.

1.      Nastavení počítače

Jak je umístěn váš počítač je velmi důležité. Jde především o oči a také bolesti krku. Pokud se díváte příliš daleko, může se u vás objevit silná bolest zad nebo krku. Stejný problém nastává, pokud se díváte příliš nahoru. Jestliže pracujete na notebooku, který je a stole umístěn níž a vy koukáte směrem dolů, je dobré pořídit si počítačový stojan, který vyvýší vás počítač blíže k očím. Naopak pokud máte v práci stolní počítač, na který musíte koukat směrem nahoru, upravte si židli výš, aby váš pohled nepřesahoval více než 10 stupňů.

2.      Dodržujte pitný režim

Pitná voda je nezbytná pro správnou funkci organismu. Kromě toho podporuje hubnutí a také hydratuje pokožku. Při své práci dodržujte pravidelný pitný režim, který vám pomůže nejen k lepšímu prospívání těla, ale také vás donutí jednou za čas vstát, když si jdete doplnit sklenici nebo na záchod.

3.      Nastavte si budík

Každou hodinu nastavte na svém mobilním telefonu upozornění. Pokaždé, když alarm zazvoní, vstaňte z křesla a párkrát se projděte. Stačí udělat pár pohybů nebo se projít kolem židle.

4.      Vyměňte výtah za schody

Pokud pracujete ve vysoké budově je to skvělá možnost, jak získat trochu pohybu a to právě vyšlápnutím schodů. Pokud máte kancelář v desátém patře, stačí vyjít jen půlku. Je to ale skvělá možnost, jak získat trochu pohybu v sedavém zaměstnání. Každý pohyb vám pomáhá k lepšímu prokrvení těla a pohybu svalů.

5.      Cvičte u svého pracovního stolu

Samozřejmě není tím míněno cvičení, které se dělá v posilovně, ale pouze potažení zad, krku a končetin. Budete se cítit lépe a také uvolněnější.

6.      Zvětšete si písmo

Další z kroků, které se doporučují u počítače, je určitě zvětšení písma. Pokud můžete, nastavte si velikost písma, tak abyste se vyvarovali mžourání a tedy i poškozování vašeho zraku.

7.      Mrkejte

Mrkejte častěji než obvykle. I to zabraňuje vysoušení očí a následného pálení. Usilujte o otevírání a zavírání očí a za pár dní už nad tím nebudete přemýšlet a půjde to automaticky. Také se doporučuje dodržoval 20-20. Což znamená, dívat se každých dvacet minut do dálky po dobu dvaceti vteřin, tím se zabraňuje krátkozrakosti, která je zapříčiněna často z práce u počítače.  

Témata: počítače