Registrace k očkování: Dnes pro jednu skupinu lidí KONČÍ!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

28. března 2021 8:57

Pracovníci škol mají dnes poslední možnost se přednostně přihlásit k očkování proti covidu-19. Možnost prioritní registrace pro ně skončí ve 23:59, kdy se automaticky zneplatní unikátní kódy pro ověření jejich profese v registračním systému. Učitelé i nepedagogičtí zaměstnanci škol se mohli k očkování hlásit od 27. února.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví se jich k 25. březnu přihlásilo 197.646. Dávku vakcíny dostalo do čtvrtka 114.134 pracovníků škol. V regionálním školství podle odhadu ministerstva pracuje asi 330.000 lidí.

Podle informací z konce února se zaměstnanci škol měli původně očkovat v několika fázích. V první etapě se měli hlásit hlavně učitelé ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Vybraným pracovníkům měli ředitelé poskytnout kód, který jim zaslalo ministerstvo školství a který je nutný při registraci k očkování pro ověření příslušnosti k prioritní profesi. Další zaměstnanci měli přijít na řadu za zhruba tři týdny. Řada ředitelů ale už na začátku rozdala kódy všem najednou.

O ukončení přednostních registrací informovalo ministerstvo školství ředitele v úterý, kdy je zároveň vyzvalo, aby urychleně předali kódy i zbývajícím zájemcům. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) v sobotu po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech řekl, žerespektuje rozhodnutí o ukončení registrací k očkování pro učitele. "Přidělování termínů bude probíhat i nadále," podotkl.

Vedle pracovníků škol se v současnosti mohou hlásit o vakcínu lidé starší 70 let, zdravotníci, vybraní členové integrovaného záchranného systému, pracovníci kritické infrastruktury a chronicky nemocní s vybranými diagnózami. Experti na modelování vývoje situace spočítali, že nejmenší ztráty na životech jsou při očkování striktně podle věku postupně od nejstarších obyvatel. Od upřednostňování profesí by se podle nich mělo ustoupit.

Zástupci vlády uváděli, že se zaměstnancům škol bude podávat vakcína AstraZeneca, kterou někteří senioři odmítají. Podle ředitelů škol se ale pracovníci škol očkují i dalšími dvěma vakcínami, které jsou nyní v Česku k dispozici, a to od Pfizer/BioNTech a Moderny.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování