Vakcína Johnson & Johnson míří do Česka. V čem se od ostatních liší?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. března 2021 11:59

Vakcína proti covidu od firmy Johnson & Johnson se bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného dodávat do Evropské unie od 16. dubna. Do Česka přijdou v dubnu desítky tisíc dávek.

Do Evropské unie by měly směřovat tři miliony dávek vakcíny od firmy Johnson & Johnson, v květnu pak 13 milionů a v červnu 39 milionů. ČR má objednány celkem dva miliony dávek této jednodávkové vakcíny. "Již v dubnu budou do ČR dodány vakcíny pro desítky tisíc osob. Očkovat je budou přímo praktičtí lékaři a přímo jim bude zavážená," řekl dnes ministr.

Harmonogram očkovací strategie počítal v dubnu se 185.000 dávek. Vakcínu Evropská agentura pro lékové přípravky schválila až minulý týden.

Distribuovat očkovací látku bude firma Avenier, která má na starosti také rozvoz vakcíny Moderna. Dosud jí firma dodala 139.200 dávek. "Dalších téměř 90.000 dávek je naplánováno k distribuci v průběhu příštího týdne," uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel divize Distribuce společnosti Avenier Jáchym Janošek. V první dodávce od firmy Johnson & Johnson distributor očekává 180.000 dávek.

Vakcína od americké firmy Johnson & Johnson se podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv podává v jedné dávce do svalu v horní části paže. Klinická hodnocení, kterých se účastnilo přes 44.000 lidí, prokázala, že je bezpečná a účinná pro lidi starší 18 let. V klinických hodnoceních měla vakcína účinnost 67 procent.

Témata: očkování