Očkování chronicky nemocných: Kdy začne a co k němu bude potřeba?

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. března 2021 10:38

Chronicky nemocní pacienti by se měli k očkování proti covidu-19 registrovat pomocí speciálních kódů, které dostanou jejich lékaři. Systém by se měl spustit příští týden.

Premiér Andrej Babiš (ANO) to řekl po jednání vládní rady pro zdravotní rizika. Lékaři upozorňují na to, že zatím není možné očkovat kardiaky či chronicky nemocné s dalšími diagnózami, kteří jsou mladší než 70 let, ale hrozí jim těžký průběh covidu.

"Vypadá to tak, že ambulantní specialisté by měli (pro pacienty) obdržet speciální kódy, podobně jako to je nyní u učitelů," popsal Babiš připravovanou změnu v registraci k očkování.

Doplnil, že předpokládá spuštění systému v příštím týdnu. Zatím premiér nechtěl uvést, zda od dubna bude spuštěna registrace pro další věkové skupiny. "Jsou úvahy o dalším snížení věkové kategorie, jestli to bude 65 nebo 60, uvidíme," konstatoval.

Zatím se mohou nechat očkovat lidé starší 70 let, zdravotníci, učitelé a vybrané profese pomáhající se zvládáním epidemie, například vojáci. K očkování mají přístup i lidé léčící se v nemocnicích, například onkologicky nemocní.

Témata: očkování