Vakcína Novavax: Grál v boji s covidem? Testy hovoří jasně!

Vakcína Novavax

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. března 2021 9:44

Proticovidová vakcína americké firmy Novavax má 96procentní účinnosti proti původní verzi koronaviru SARS-CoV-2. Podle prohlášení výrobce to ukázala analýza dat z testování v Británii.

Podle agentury Reuters je tak očkovací látka o krok blíže schválení lékovými regulátory. Vůči nakažlivější variantě viru, původně identifikované v Británii a dnes mnohde převažující, údajně vakcína chránila se zhruba 86procentí účinností.

Novavax je kromě preparátů od firmy CureVac a ruské vakcíny Sputnik V jednou z očkovacích látek, které v současnosti hodnotí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Ta dosud pro podmínečné používání v zemích EU schválila vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a dnes také Johnson & Johnson.

Očkovací látka od firmy Novavax byla účinná jen z přibližně 55 procent v jiné menší studii provedené v Jihoafrické republice, kde byli dobrovolníci primárně vystaveni tam hojně rozšířené "jihoafrické" mutaci koronaviru.

V obou studiích měla vakcína podle výrobce stoprocentní účinnost, pokud jde o zamezení vážnému průběhu nemoci covid-19 nebo úmrtí. Výrazně však zabránila i mírným průběhům. V Británii i JAR při tom účastníci testování podání látky dobře snášeli.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování