Ivermektin: Opravdu lék oceněný Nobelovou cenou zabírá na covid?

Ivermectin

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. února 2021 13:10

Ačkoliv lék na covid-19 zatím oficiálně stále neexistuje, v souvislosti s touto možností je stále častěji zmiňován lék ivermektin. Širokospektrální antiparazitikum bylo objeveno v 70. letech minulého století a jeho tvůrci si za něj dokonce odnesli Nobelovu cenu. Opravdu ale proti koronaviru pomáhá?

To je otázka, na kterou dosud nikdo neumí přesvědčivě odpovědět. Lék poprvé objevil japonský vědec Satoshi Ómura a jeho irský kolega William C. Campbell, kteří pozorovali vliv nového druhu bakterií na hlístice.

Skupina přírodních látek pocházejících z těchto bakterií byla nezvána avermektiny a v testech vykazovaly antiparazitární aktivitu. Na přelomu 70. a 80. let byl lék patentován a následně uveden na trh pro zvířata.

Až v roce 1987 byl ivermektin schválen pro použití u lidí a byl za asistence WHO nasazen v Africe pro léčbu říční slepoty. Nyní se ivermektin se používá k léčbě parazitárních onemocnění jak u lidí, tak i nadále u zvířat, a působí proti vším, roztočům nebo škrkavkám.

Je také známo, že ivermektin vykazuje poměrně dobré účinky proti některým RNA-virům, a vědci v Austrálii zjistili, že by mohl účinkovat i proti koronaviru SARS-CoV-2. Problém spočívá v nedostatku studií.

Nikdo dosud přesvědčivě neověřil, jestli je lék bezpečný a účinný. Během desítek let od jeho objevení už sice byl podán milionům lidí, avšak kvůli zcela jiným diagnózám, než je covid. Studie jeho účinnosti a bezpečnosti použití proti koronaviru však chybí.

Přístup různých států se tedy liší. Zatímco na Slovensku má lék v zásadě zelenou, americké úřady před ním naopak varují a důrazně do nedoporučují jako preventivní opatření. Právě s odkazem na nedostatek informací. V Eu vyjma Slovenska není jeho užití v této souvislosti povoleno.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) léky