Omezení pohybu? Za jedno z nejpřísnějších opatření si mohou Češi sami!

Andrej Babiš, Jan Blatný a Roman Prymula.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. února 2021 11:44

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že by se vláda v pondělí mohla zabývat omezením pohybu mezi kraji kvůli pandemii koronaviru. Podle něj se ukáže, jak bude vypadat víkend například na horách a jak budou lidé dodržovat potřebná opatření.

Blatný během víkendu jedná s epidemiology a dalšími odborníky ohledně toho, jak by se mělo dál postupovat. Podle něj se ale ukáže, jak lidé k celé věci přistoupí a jaká bude situace například na horách.

Lidé v posledních týdnech vyrážejí na hory, přestože vleky nejezdí. "Ve hře může být i omezení pohybu mezi kraji zejména s ohledem na to, že existují velké rozdíly mezi jednotlivými kraji," uvedl už dříve Blatný.

Podle něj je potřeba udělat vše proto, aby lidé neroznesli nákazu všude. "Musíme prověřit indicie, že v některých krajích může být větší možnost výskytu britské mutace," řekl Blatný.

Podle něj jsou to kraje sousedící s Německem. "Asi třetina vzorků s pozitivní mutací jsou pendleři mezi Českou republikou a Německem, takže jsou to příhraniční kraje," dodal Blatný.

Sám ke zpřísnění opatření přistupovat nechce, pokud to nebude nezbytně nutné. "Věřím, že je v našich silách dosáhnout naplnění stávajících opatření. Nejsem ten, kdo by chtěl za každou cenu tlačit na lidi. Uvědomuju si, že situace trvá dlouho a omezuje nás," řekl Blatný.

Témata: Jan Blatný Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)