Respirátor KN95: Pozor na něj, od ochrany třídy FFP2 se liší!

Respirátor FFP2, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

26. ledna 2021 10:33

Česko v posledních dnech po vzoru některých sousedních zemí zvažuje zavedení povinnosti nosit respirátory třídy FFP2 v obchodech či MHD. Úřady již upozorňují, že by lidé měli vnímat rozdíly mezi jednotlivými zdravotními pomůckami.

Rada pro koordinaci podpory strategických technologií a produktů, která spadá pod Ministerstvo průmyslu a obchodu, přišla s materiálem týkajícím se obličejových masek, tedy roušek a respirátorů. Dokument má sloužit hlavně výrobcům k orientaci v platných pravidlech.

Podle ministra Karla Havlíčka (za ANO) má jít o „stručného a srozumitelného průvodce základními požadavky, které jsou kladeny zejména na respirátory FFP2 při jejich uvádění na trh“.

Vicepremiér přitom upozornil na jeden problém. „Jsou tam mimo jiné informace o rozdílech mezi výrobky označenými jako FFP2 užívaných v Evropě a KN95 užívaných na čínském trhu,“ konstatoval Havlíček.

V tomto týdnu má vzniknout analýza, zdali je v Česku s ohledem na kupní sílu občanů možné zavést povinnost nosit respirátory. Nejde totiž o úplně levnou záležitost. 

Témata: Zdravotnické roušky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo průmyslu