Respirátor FFP2 jako povinnost? Posloužit může i rouška, míní expert!

Zdravotnické roušky, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. ledna 2021 13:19

Zavedení povinných respirátorů je velkým tématem posledních dní také u nás. Mnohé země tak reagují na šíření nakažlivější mutace koronaviru. Podle expertů však mohou dostatečnou ochranu poskytnout i některé roušky.

Také v Česku se v reakci na kroky některých sousedních zemí začalo i na vládní úrovni mluvit o možném zavedení povinnosti nosit respirátory FFP2 na některých veřejných místech, například v obchodech či prostředcích hromadné dopravy.

V tomto týdnu má skupina vedená hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou vypracovat analýzu, zdali je možné něco takového v Česku nařídit s ohledem na finanční možnosti občanů.

Aby to v debatě o respirátorech FFP2 nezapadlo:Nanorouška je alternativou k respirátoru a je levnější, např. Nano Med.Clean z Liberce @ZdravkoOnline @AndrejBabis Dobře usazená na obličeji chrání před nákazou z okolí stejně efektivně, resp. lépe než levné respirátory z Asie. pic.twitter.com/CNNwVMXK4i

— Jiří Kůs  (@jirkakus) January 24, 2021

Experti přitom upozorňují, že účelu nemusí posloužit pouze respirátory tříd FFP2 a FFP3. Podle Jiřího Kůse z Asociace nanotechnologického průmyslu ČR je levnější alternativou nanorouška. 

"Dobře usazená na obličeji chrání před nákazou z okolí stejně efektivně, respektive lépe než levné respirátory z Asie," napsal předseda organizace na twitteru. 

Témata: Zdravotnické roušky