Covid a očkování: Vědec vysvětlil nejpalčivější otázky!

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. ledna 2021 14:07

Ačkoliv se očkování zatím teprve rozjíždí, předpokládá se, že každým dnem bude napříč světem počet očkovaných lidí stoupat. Vše má ale své limity. Ty jsou zatím ve formě nedostatku vakcín, časem se ale překlopí na nedostatek lékařských kapacit.

Profesor matematiky a statistiky Adam Kleczkowski ze skotské univerzity v Strathclyde ve svém komentáři pro server The Conversation popsal, co nás letos čeká.

Upozornil, že vzhledem k mutaci koronaviru by mohlo dojít ke změnám v ohniscích a rychlé potlačení pandemie se tak tomu stalo ještě naléhavějším tématem. Přísnější opatření nás podle něj budou pravděpodobně provázet i několik dalších měsíců, a pokud se virus stane nakažlivějším, možná budeme potřebovat i přísnější omezení.

Za jeden z primárních cílů roku 2021 považuje vyrobit dostatečné množství vakcín. Ani to ale samo o sobě nestačí. "Pro ilustraci velikosti úkolu se podívejte na průměrného anglického praktického lékaře, který se stará o téměř 2100 lidí. Za předpokladu, že pracuje osm hodin denně, potřebuje pět minut na očkování, a každý pacient potřebuje dvě dávky. Trvalo by více než šest týdnů, než by viděl všechny své pacienty, a to v případě, kdy nebereme v úvahu další práci, kterou musí praktičtí lékaři udělat, nebo jako limit, kolik lidí může být bezpečně očkováno současně na jeden zátah," píše profesor.

Upozorňuje ale, že dávky musí být očkovány s určitým rozestupem, který činí 21 a více dní, dle typu vakcíny. Představa, že se za několik týdnů zvládnou naočkovat všichni pacienti, je tedy bláhová, i vzhledem k další práci, kterou lékaři musí odvádět. Podle odhadů statistika tak zabere vakcinace několik dlouhých měsíců. Podobná situace pak může nastat i v Česku, kde ale podle odhadů připadá na jednoho praktického lékaře 1600 pacientů.

Podstatné je podle profesora také uvědomění si, že plná imunita se nedostaví okamžitě po očkování. Například v případě vakcíny od firmy Pfizer je očkovaný jedinec imunní až 7 dní po druhé dávce. Průměrně tedy trvá nejméně měsíc od prvního očkování, než má člověk vybudovanou imunitu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování